|

Indonézia kész újabb tengeralattjárók beszerzésére

Indonézia jelenleg 2 db, lassan 35 évessé váló német Type 209-essel rendelkezik, melyek ugyan eddigi szolgálati idejük alatt három alkalommal is kaptak felújítást és modernizálást idejük lassan lejár. Jakarta még 2005 környékén döntötte el, hogy bővítené tengeralattjáró flottáját, ám ennek tényleges eredménye csak 2011 decemberére lett, mikor ismételten az került megerősítésre, hogy az indonézekkel jó kapcsolatokat ápoló, korábban már mindkét indonéz tengeralattjárón dolgozó Dél-Korea lett a győztesként.

Szöul 1,1 milliárd dollárért cserébe 3 Chang-Bogo osztályú tengeralattjáró szállít majd az Indonéz Haditengerészet számára az akkori megállapodás alapján. Ezen tengeralattjáró eredetileg a német Type 209 1200-es alváltozatát jelentették, ám a típus gyártására, exportjára Németországtól függetlenül jogosult Dél-Korea komoly fejlesztéseket eszközölt, melyeket igénybe véve ma is modern megoldásról van szó. Ezen beszerzéssel a legutóbbi hírek egyébként lassan 1,5 évesek: 2014 februárjában arról lehetett olvasni, hogy az időközben 1,4 milliárd dollárra emelkedett beszerzés csúszásban van, mert a 3. tengeralattjáró építésének feladatát megkapott indonéz hajógyár infrastrukturális felkészítése nem a kellő iramban halad, így nem, lesz tartható

A Chang-Bogo osztály első egysége a 2004-es RIMPAC hadgyaklorlaton. | Fotó: David A. Levy, US Navy

A Chang-Bogo osztály első egysége a 2004-es RIMPAC hadgyaklorlaton. | Fotó: David A. Levy, US Navy ,

A mostani hír apropója azonban nem is ez, hanem hogy Jakarta folytatná a tengeralattjáró beszerzési folyamatot és egyben szakítana a Type 209-el. Ez még szintén 2011-re nyúlik vissza, hiszen azon év nyarára jutott közös nevezőre a haditengerészet és az aktuális kormány: a régió tengeralattjáróinak, illetve Indonézia érdekeinek szem előtt tartása mellett a haditengerészet vezetése akkor legalább 6 tengeralattjáró beszerzését látta indokoltnak, míg a kormány elképzelései között 10 egység szerepelt. Ezt követően kapták meg a dél-koreaiak a 3 darabos rendelést.

Ezt, a hadrendbe állítható tengeralattjárót még nem eredményezett rendelést folytatnák további 5 egység megvásárlásával a védelmi miniszter eheti bejelentése szerint. A dologról sokat nem tudni azon felül, hogy élvezi az indonéz elnök támogatását, illetve, hogy a védelmi minisztérium szerint jobb 5 új, mint 10 használt tengeralattjáró beszerzése. No meg azt, hogy Oroszország az esélyes szállító, mert az orosz tengeralattjárókat jobbnak tartják az indonézek több paraméterben is.

Az indonézek ugyan nem említették, de orosz vonal esetén kizárólagosan a Kilo osztály jöhet szóba jelenleg. Ezt erősítette meg az orosz ipari és energiaügyi miniszter is, aki arról beszélt, hogy egy 2014 októberi látogatás ideje alatt Jakarta jelezte, hogy érdeklődik a Kilo osztály iránt.

HQ-182Hanoi - az indonéz szomszédságból Vitenam 6 db Project 636M tengeralattjárót rendelt Oroszországtól 2009-ben. Moszkva idén szállította le a 4. egységet és jövőre átadja a maradék kettőt is.

HQ-182Hanoi – az indonéz szomszédságból Vitenam 6 db Project 636M tengeralattjárót rendelt Oroszországtól 2009-ben. Moszkva idén szállította le a 4. egységet és jövőre átadja a maradék kettőt is. ,