|

Borej – úton a Csendes-óceán felé

Az Orosz Haditengerészettől származó friss hírek szerint némi késéssel hajózik majd be az Avacsa-öböl partján fekvő zárt város, Viljucsinszk kikötőjébe a Project 955 / Borej osztályú ballisztikus rakéta hordozó atom-tengeralattjáró, a K-550 Alexandr Nyevszkij. Korábbi információk alapján az érkezésre eredetileg szeptember első 10 napjában lett volna esedékes, ám a hajóosztály 2. egysége aktuális helyzet alapján csak a hónap vége felé érkezik meg végleges állomáshelyére.

A K-550 Alexander Nyevszkij. | Fotó: Szevmash

A K-550 Alexander Nyevszkij. | Fotó: Szevmash ,

A dologhoz hozzá tartozik, hogy a 2013 decemberében hadrendbe állított atom-tengeralattjáró végleges honi kikötőjébe küldése körül múlt hónapban ellentmondásos hírek reppentek szárnyra. A TASZSZ hírügynökség augusztus végén arról számolt be, hogy a Nyevszkij már augusztus közepén búcsút intett a Kola-félszigetnek, hogy az Arktisz jégpáncélja alatt elhajózzon keletre, Kamcsatkáig, ahova szeptember első hetében érkezik majd. Ezzel szemben az Interfax ugyanaznap ugyanakkor, más, hajógyári forrásra építő híre arról írt, hogy erre majd csak szeptember közepén kerül majd sor. A védelmi minisztérium részéről egyik hírre sem érkezett reakció.

A 7 Feet Beneath the Keel blogot ez az ellentmondás láthatóan zavarta és utánajárt a dolognak – no nem hivatalosan. Az illető utánanézett a legénység ismert tagjainak közösségi profiljainak és az azokon olvashatóak alapján, illetve abból kiindulva, hogy augusztus 18 óta egyiken sincs aktivitás azt a következtetést vonta le, hogy a K-550 valóban kihajózhatott augusztus 18 környékén. Ezt erősíti, hogy ismeretei alapján a Csendes-óceáni Flottához anno még a szovjet időkben áthajózott Delta SSBN-ek is mindig augusztus közepe és vége között indultak útnak. Ezen, nagyjából 4 000 tengeri mérföldes utak általában 24 – 32 napot vettek igénybe, amiből a nevezett blog szerzője is arra jutott, hogy valóban szeptember eleje környékén érkezik majd meg a Nyevszkij. Aminek ugyanakkor a korábban megszokottnál gyorsabban kell haladnia, ha a szeptember 1. hetében érkezés igaz, hiszen ekkor 21 nap alatt kell letudni az utat.

A hír bevezetőjében nevezett friss hírek alapján ugyanakkor a szeptember első hetében történő érkezés nem jött össze – a Szputnyik által leközölt hírben említett haditengerészeti forrás mindezt a kedvezőtlen jég- és időjárás helyzettel, illetve egyéb, nem részletezett jelleggű problémákkal indokolta.

A Szputnyik hírügynökséget informált forrás elmondása szerint a 3. Borej, a Vlagyimir Monomah az időjárás függvényében még az idei év vége előtt, vagy a jövő év elején érkezik meg a Csendes-óceáni Flottához. Ebben annyi érdekes, hogy korábban úgy volt, hogy majd csak a jövő év vége felé érkezhet meg végleges bázisára. Akárhogy is, október-november előtt nem valószínű indulása, hiszen ezen időtartamban Bulava tesztindítás vár még rá.