|

2 millió főre csökkentik a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg létszámát

A 2. Világháború lezárultának, avagy 1945. szeptember 2-ának 70. évfordulója kapcsán tartott mai felvonulás során elmondott beszédében Hszi Csin-ping kínai elnök kitért arra, hogy Kína újabb létszámcsökkentést hajt végre haderejében – a 20 évvel ezelőtti, fél milliós vágást ugyan most nem érik el, de 2017-ig így is 300 000 fővel csökkentik az emberállományt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg aktív állományú létszáma 2 millió főre csökken.

A leépítés része a kínai haderő modernizálásának és így nem meglepő módon elsősorban az elavult technikát alkalmazó alakulatok kerülnek majd leépítésre és vélhetően a legnagyobb arányban a szárazföldi erő lesz érintettet. Az elmúlt majdnem 20 év legnagyobb volumenű leépítése hűen tükrözi, hogy a kínai vezetés elkötelezett a hatékonyabb és nem utolsó sorban a jelentősen csökkentett személyi állomány miatt gazdaságosabban fenntartható haderő felé menetelésben – az már más kérdés, hogy az igen rövid távon hatalmas mennyiségben a munkaerőpiacra beáramló, adott estben szakmával nem rendelkező, vagy nem túl magasan képzett ex-katonákkal mi lesz, erre mik a tervek.

Természetesen a lentebb létható videóknak így magukban túl sok értelmük nincs, de persze látványosak és az ilyen rövid hírekhez tökéletesen passzolnak… :)