|

Új AWACS-en gondolkodnak az oroszok

Bár az MSz-21-es típusú utasszállító még nem hajtotta végre szűzrepülését, az orosz védelmi minisztérium máris át kívánja alakítani: az új gépből égtér-ellenőrző repülőgép lett.

Oroszországban régóta szolgálatot teljesítenek a Berjev A-50 típusú légtérellenőrző repülőgépek, ám a modernizációs programok ellenére már az oroszok is gondolkodnak a váltáson. Eddig csak az Il-476-oson alapuló leendő AWACS jött szóba, de szerdán párizsi légiszalonon az Irkut részéről azt nyilatkozták a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy az amerikaiakhoz hasonlóan az orosz védelmi minisztérium is utasszállító gépből alakítaná ki a következő generációs légtér-ellenőrző repülőgépet.

Forrás: AviationWeek

Forrás: AviationWeek ,

Az Irkut MSz-21 gépcsalád az orosz repülőgépipar új generációs kis-, és középhatótávú utasszállító repülőgépe lesz, amelyet a kiöregedett Tu-154-es, valamint Tu-204-es gépek leváltására fejlesztenek. A tervek szerint háromféle típusváltozatban fog készülni. Az alapvetően 150-180 utas szállítására alkalmas gépből megfelelő igény esetén 210-230 üléses változatot is gyártana az Irkut. Utóbbi lenne a 400-as széria, míg előbbiek a 200, illetőleg 300-as verziók.

Az orosz védelmi minisztérium számára ráadásul nem lesz ismeretlen az MSz-21, mivel a Tu-134 és Tu-154 gépek leváltására 45 darab MSz-21-est rendszeresítenek.