|

Új AWACS az oroszoknak

Oroszországban régóta szolgálatot teljesítenek a Berijev A-50 típusú légtérellenőrző repülőgépek, ám a modernizációs programok ellenére már az oroszok is gondolkodnak a váltáson.

Az Orosz Légierő jelenleg körülbelül 20 darab A-50-essel rendelkezik, melyek még a ’80-as években álltak hadrendbe. Az jelenleg használt AWACS remek platformra épült, így – mint sok más típusnál – ezúttal sem egy forradalmian új gépet kreálnak az elvtársak, csupán fogják a jól bevált Il-76-os sárkányát és modernebb pilótafülkével, valamint korszerűbb, PS-90 típusú erőforrásokkal szerelik fel. Az így létrehozott Il-476 típusú teherszállító repülőgépre szerelt modernebb (egyelőre ismeretlen típusú, de minden valószínűség szerint AESA rendszerű) radarberendezéssel és az operátori állások beszerelésével már kész is van az A-100 elnevezésű légtérellenőrző repülőgép.

Alexander Zelin dandártábornok, az Orosz Légierő parancsnoka az elmúlt héten azt nyilatkozta, hogy éveken belül elkészül az új típus:
„2013-14 körül vehetjük át az első Il-476-os szállítógépet, hogy 2016-ig légtérellenőrző repülőgépet építsünk belőle.” – mondta el Zelin.

Míg Oroszországban inkább egy új típust rendszeresítenek, addig az Egyesült Államok és a NATO inkább a jelenlegi, folytonosan korszerűsített flottájának újrahajtóművezéséről gondolkodik. Noha itt már késznek tekinthető az utód, a Boeing 767-200-asra telepített rendszert Japán már 2000 óta üzemelteti.

4 hozzászólás “Új AWACS az oroszoknak”