|

Jön az Airbus X6 – Búcsúzik a Super Puma

A Reuters értesülései szerint az Airbus Helicopters egy új nehéz szállító helikopter fejlesztését jelenti be az idei párizsi légiszalonon.

Annak ellenére, hogy az Airbus Helicopters H225M Caracal a lengyel tenderen aratott győzelével nemrég gyűjtötte be legújabb exportsikerét, a gyártó szerint a típuscsalád csillaga kezd leáldozni, így néhány éven belül érkezik az 1960-as évekig visszavezethető forgószárnyas utóda. A médiaértesülések szerint az Airbus vezetése a héten megrendezésre kerülő Paris Air Show keretén belül jelentik be a trónörököst, melyet egyelőre X6 típusjellel ihletnek. Az új típus fejlesztését a hírek szerint részben a francia kormány finanszírozza majd.

Eurocopter / Helibras EC725

Brazil EC725 Caracal | Fotó: Helibras ,

A H225 története egészen a ’60-as évekig nyúlik vissza, az Aérospatiale SA 330 Puma ugyanis 1965-ben hajtotta végre szűzrepülését. A több változatban készülő alapverziótól kezdve a típuscsalád sikert sikerre halmozott, az AS332 Super Puma és utódja, a szintén Super Puma névre keresztelt EC225 is folytatta a sikersorozatot a civil szektorban is, míg végül az Eurocopter EC725 (most Airbus Helicopters H225M) jelzésű, Caracal és Super Cougar névvel egyaránt illetett katonai típusban teljesedett ki, mely egyre népszerűbb a piacon.