|

Vízben az első indiai Scorpène

Viszonylag régen írtunk az Indiai haditengerészet tengeralattjáró problémáiról. Szerencsére nem negatív hírekkel jelentkezhetünk, azaz se újabb csúszás nem érte az utánpótlást, se veszteség nem keletkezett az aktív állományban. Ehelyett pozitív hír, hogy a komoly, jelenleg 4 éves csúszásban lévő Project 75 nevű programban végre kikerült a szárazdokkból az első tengeralattjáró.

A téma iránt érdeklődő olvasóink előtt minden bizonnyal ismert, hogy a Project 75 a az Indiai Haditengerészet tengeralattjáró állományának felfrissítését takarja és a tenderen anno a francia-spanyol fejlesztésű, Scorpène névre hallgató típus nyert, amit technológiai transzfer értelmében az állami tulajdonban lévő Mazagon Dock épít Mumbai-ban.

A Mazagon Docks összesen 6 egység megépítésért felel, melyeket átadását eredetileg 2012-től kellett volna megkezdenie, erre azonban több okból sem kerülhetett sor. Most viszont itt van az első, az INS Kalvari nevet kapó indiai Scorpène, mely természetesen még az idén megkezdi hajógyári, majd tengeri tesztjeit és ha minden jól megy, akkor 2016 szeptemberétől már az India Haditengerészet hajóállományát erősíti majd. Szintén ha jól mennek a dolgok, akkor a testvérhajói 10-12 hónapos időközönként követik majd a szolgálatba állással.