|

Amerikai CSG esett áldozatául egy francia atom-tengeralattjárónak

Nem példa nélküli, hogy 1-1 gyakorlat során a támadó szerepkörű tengeralattjáró győzedelmeskedik a repülőgép-hordozó „testőrsége” felett és sikeresen tud szimulált támadást végrehajtania a hatalmas értékű hadihajó ellen. 2000 óta több ilyen esetről is lehet tudni: ausztrálok „süllyesztettek” már el amerikai és angol repülőgép-hordozót is és a svédeknek is sikerült már durván odacsapnia a U.S. Navy-nek. Viszont ha lehet hinni a múlt heti híreknek, akkor a franciák nagyon csúnyán elverték a tényleges bevetésre felkészülés alatt álló Carrier Strike Group 12-őt egy Florida partjai mentén lezajlott hadgyakorlat alatt.

A Carrier Strike Group (CSG) 12 egy 2014 szeptemberi gyakorlaton - ekkor a perui BAP Islay (SS 35) tengeralattjáró volt a vendég. | Fotó: Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Alex Millar, U.S. Navy

A Carrier Strike Group (CSG) 12 egy 2014 szeptemberi gyakorlaton – ekkor a perui BAP Islay (SS 35) tengeralattjáró volt a vendég. | Fotó: Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Alex Millar, U.S. Navy ,

A dolgot eredetileg a francia védelmi minisztérium honlapján tették közzé, ám a híranyag azóta eltávolításra került – ami ha igazak amit a francia eredményről tudni lehet kevéssé meglepő. A rendelkezésre álló információk alapján a Rubis osztályú S602 Saphire nemcsak a USS Theodore Rosseveltet küldte elképzelten a habok alá, de állítólag elképzelhető, hogy a Carrier Strike Group egy további jelentős részét is. Persze hogy pontosan mi is történt, arról nem sokat tudni, hiszen a franciák már levették az oldal tartalmát, az amerikaiak pedig egyelőre mélyen hallgatnak az esetről.

A Saphire floridai útját így már csak egy tweet jelzi:

Amit tudni lehet, hogy a közös gyakorlatra kihajózott amerikai kötelékben a CVN 71-es kísérete egy-egy (?) Ticonderoga osztályú cirkálóból és Arleigh Burke osztályú rombolóból, valamint egy Los Angeles osztályú atom-tengeralattjáróból állt.

A gyakorlat arra épült fel, hogy a szóban forgó kötelék a Washington területi és gazdasági érdekeit veszélyeztető ellenféllel való szembenézésre hajózott ki. Eleinte az amerikai csapatot erősítette a francia atom-tengeralattjáró is, együttműködve, észlelési adatokat megosztva a kötelék tengeralattjáró vadász elemivel – többek között a járőröző P-3 Orion és P-8 Poseidon haditengerészeti járőrgépekkel.

A Saphire | Fotó: Téléversé par Rama

A Saphire | Fotó: Téléversé par Rama ,

Ezt követően a forgatókönyv szerint átállt a másik oldalra és a gyakorlat újabb felvonásaként megkezdődött a helyzet eszkalálódása. Ezen idő alatt a francia tengeralattjáró legénysége sikeresen rátalált a repülőgép-hordozó kötelékére, majd annak kísérete elől sikeresen rejtve tudott maradni. A gyakorlat utolsó napjának reggelén a forgatókönyv szerint a két szemben álló fél eljutott arra a szintre, mikor megkezdődik a támadás. Hogy ez után mi történt, arról nem nagyon tudni konkrét információkat, azonban a Saphire legénysége elvileg sikeresen átjutott a védelmi gyűrűn és eredményes támadást hajtott végre a USS Theodore Roosevelt ellen. És meg is úszta.

A mostani eset érdekessége, vagy inkább különbsége a korábbi győzelmekhez képest az az, hogy ezúttal nem egy adott esetben extrém csendes diesel-elektromos meghajtású tengeralattjáró győzedelmeskedett, hanem egy a DE tengeralattjárókhoz képest elkerülhetetlenül zajosabb atom-tengeralattjáró.

A Theodore Roosevelt Carrier Strike Group (CSG) egyébként a mai napon indul útnak a 6. és 5. Flotta felelősségi területére, azaz elsődlegesen a Közel Kelet felé vezető feladatára.