|

IFF a kínai harcjárműveken?

A legújabb Type-99 harckocsin tűnt fel az ágyúcső tövében két doboz egymás feletti elrendezésben. Míg az alsó inkább kocka alakú és valamivel nagyobb mint a felső, addig utóbbi inkább téglalap szerű. Ameddig az előbbi céljára lehet tippelni, addig a felső felhasználása egyáltalán nem világos.

Az alsó doboz valószínűleg egy milliméter hosszúságú radart tartalmaz, mellyel a kilőtt lövedék sebességét és további mozgását lehet figyelemmel kísérni. Ez összeköttetésben van a harckocsi tűzvezérlésével és a kapott adatokkal korrigálni lehet a további lövéseket. Ilyen radarok eléggé elterjedtek a hajóágyúk és a nagyobb szárazföldi tüzérségi lövegek körében, idő kérdése volt, hogy valaki egy tankra is felszerel egy ilyet. A felette lévő doboz célja egyelőre ismeretlen.

Type-99_IFF

Később ez a rejtélyes doboz egyre több harcjárműre is felkerült. A tankon lévő esetében az elején még arra lehetett gyanakodni, hogy valamilyen köze lehet a tűzvezérléshez, vagy az lövedék irányításához, mivel párhuzamosítva volt ez is az ágyúval. Viszont más járműveken, az újabban előkerült fotókon ez a torony tetejére, vagy más esetben a jármű testére került. Felszerelték gépágyút, de irányított rakétát hordozó járművekre is.

Ezekben az esetekben kizárható, hogy a lőszer irányítását szolgálja. Olyan járműveken viszont melyek nem hordoznak fegyvert nem látható. Marad tehát az a változat, hogy Kína kifejlesztett a szárazföldi harcjárművek számára egy IFF rendszer, amely hasonlóan működik, mint a repülőgépekre szerelt változatok: tűzkiváltás előtt a jármű képes megkülönböztetni a saját járművet az ellenségétől. Hasonló rendszert az amerikaiak is fejlesztettek még a kilencvenes évek elején – ez volt az úgynevezett Battlefield Combat Identification System, (BCIS) csakhogy költségvetési okokra hivatkozva elkaszálták a programot.

Battlefield Combat Identification System (BCIS) egy Abramson Forrás: http://fas.org/man/dod-101/sys/land/bcis.htm

Battlefield Combat Identification System (BCIS) egy Abramson Forrás: http://fas.org/man/dod-101/sys/land/bcis.htm ,

A BCIS rendszernek is van egy hasonló téglalap alakú antennája, mely a “kérdező” jelet bocsájtja ki, és logikus, hogy ezt az antennát csak olyan járművekre szerelik fel melyek képesek tüzelni is, a többi járműre elég csak a rendszer többi elemét felszerelni.

Ha a feltételezés igaz, akkor Kína, ha egy részterületen is de világelsőbbséget ért el ami a hagyományos fegyverekhez köthető technológiát illeti.

Képek járművekkel amelyeken felfedezhető a rendszer:

Ennek a ZBD-08-asnak a torony tetejére szerelték a téglalap alakú antennát a parancsnoki búvónyílás elé

Ennek a ZBD-08-asnak a torony tetejére szerelték a téglalap alakú antennát a parancsnoki búvónyílás elé ,

A ZBL-09 páncélvadász változatánál is megfigyelhető a tanőn a géppuska előtt

A ZBL-09 páncélvadász változatánál is megfigyelhető a tanőn a géppuska előtt ,

Ha nehezen is észrevehető, itt a homlokpáncélra került, a ködgránátvetők kicsit eltakarják a képen

Ha nehezen is észrevehető, itt a homlokpáncélra került, a ködgránátvetők kicsit eltakarják a képen ,

A páncéltest jobb szélén található, a visszapillantótükör jó támpont

A páncéltest jobb szélén található, a visszapillantótükör jó támpont ,

—-
http://fas.org/man/dod-101/sys/land/bcis.htm
https://www.sinodefenceforum.com/chinese-atgm-discussion.t6468/page-8
http://china-defense.com/