|

A csehek is haderejük erősítésén gondolkoznak

Szomszédunkban, Ukrajna keleti végeiben már jó ideje zajló események már nem csak a Baltikumban és a lengyeleknél ejtették gondolkodóba az illetékeseket: a legújabb híranyagot a Cseh Köztársaság védelmi minisztériuma szolgáltatta.

A Lidové Noviny cseh napilap által leközöltek szerint a védelmi minisztérium jelenleg több lehetőséget is vizsgál az ukrajnai események hozadékaként, melyek közül legvalószínűbb az a megoldás, amit a lengyelek indítottak útra nemrégiben – azaz a cseheknél is az önkéntes tartalékos állomány felduzzasztásáról születhet majd döntés.

Valamit minden bizonnyal lépnek majd a csehek is, lévén a védelmi minisztérium álláspontja az, hogy az ország hadereje csak békeidőbeli feladatainak ellátásra alkalmas, egy, az ukrajnaihoz hasonló, nagyon rövid idő alatt kibontakozó konfliktushelyzet kezelésre nincs meg a felkészültsége.

„Nem vehetjük figyelmen kívül a fenyegetettséget, készen kell állnunk. Ukrajna megmutatta, hogy a konfliktusok gyorsan és hozzánk relatíve közel is kibontakozhatnak.” – nyilatkozta a cseh védelmi miniszter.

Cseh katonák németországi gyakorlaton. | Fotó: U.S. Army photo by Spc. Derek Hamilton

Cseh katonák németországi gyakorlaton. | Fotó: U.S. Army photo by Spc. Derek Hamilton ,

A fentebb említett lengyel és litván lépésekről egy picit részletesebben:

Lengyelországban március 1-től minden 18 és 50 év közötti férfi és nő, aki korábban még nem szolgálta a haderőnél jelentkezhet önkéntes tartalékosank.

Litvániában ennél komolyabb lépésre szánták el magukat Oroszország miatt: visszaállítanák a 2008-ban megszüntetett sorkötelezettséget. Ugyanakkor a tervek szerint ezt csak egy 5 éves intervallumra kívánják fenntartani, míg leküzdik a továbbra is alapvetően nem sorozott állományból kiállítandó haderő létszámproblémáját. A parlament általi jóváhagyás előtt álló döntés értelmében éves szinten nagyjából 3500 fiatalt hívnának be 9 hónapos szolgálatra a 19 – 26 éves korosztályból – felsőoktatásban részt vettek esetében a felső korhatár 38 év lesz.