|

Múzeumba került a legtöbb légigyőzelmes F-16 Fighting Falcon

2014 végén nyugdíjazásra került az az F-16-os, mellyel a típus eddigi története során a legtöbb léggyőzelmet érték el: az Izraeli Légierő 107-es számú Fighting Falcon vadászbombázója 6 ellenséges vadászgép és 1 helikopter felett győzedelmeskedett szolgálati ideje alatt.

A szóban forgó vasmadár egy F-16A Netz és Izrael első körben beszerzett F-16-osai közé tartozik – azaz abba a szériába, melyet eredetileg Iránnak szállítottak volna, ha nem jött volna közbe a forradalom.

A „Falcon1980” névre keresztelt és a 107-es oldalszámot kapott gép 1980 június 18-án landolt az izraeli Ramat David légibázison. 1 évvel később már komoly bevetésre vezették: a 107-es gép volt az iraki Osirak atomreaktorra csapást mérő kötelék 2-es számú gépe. Újabb szűk egy év elteltével, 1982 áprilisa és júniusa között a gépen repülő izraeli pilóták – konkrétabban 2 pilóta, Zeev Raz és Eitan Sativa – pedig beállították az egyetlen géppel elért légigyőzelmek eddigi típusrekordját.

Az első győzelemre 1982 április 21-én került sor, mikor is Zeev Raz alezredes egy szíriai MiG-23-ast lőtt le. A további 6 légigyőzelem az első libanoni háború során, 1982 júniusában született: június 9-én az Eitan Sativa által kommandírozott vadászgép 2 szíriai MiG-23BM felett győzedelmeskedett, majd szintén Sativa tevékenysége végett június 11-én további 4 szíriai gép került veszteséglistára – 2 MiG-23BM, 1 Szu-22 és egy Aérospatiale Gazelle helikopter.

A 6 szíriai vadászgép és egy helikopter felett szerzett légigyőzelmeket szimbolizáló szíriai felségjelzések a 107-es oldalszámú gép orrán. Az összesítés azért 6,5 mert az egyik gép egy másik izraeli pilóta közreműködésével került lelövésre. A felségjelzéseket az iraki Osirak atomreaktor elleni támadás jelképező háromszög egészíti ki. ----- Fotó: Zachi Evenor and MathKnight

A 6 szíriai vadászgép és egy helikopter felett szerzett légigyőzelmeket szimbolizáló szíriai felségjelzések a 107-es oldalszámú gép orrán. Az összesítés azért 6,5 mert az egyik gép egy másik izraeli pilóta közreműködésével került lelövésre. A felségjelzéseket az iraki Osirak atomreaktor elleni támadás jelképező háromszög egészíti ki. —– Fotó: Zachi Evenor and MathKnight ,

Az 1995 óta kiképzési célokat szolgáló gépet 2014 végén vonték ki véglegesen, majd kiglancolás után az Izraeli Légierő múzeumába került, azaz a Negev-sivatagban fellelhető Hatzerim légibázison tekinthető meg.