|

Előkészítés alatt a lengyel Leopard 2-esek hazai lőszerellátása

Oldalunk olvasói előtt jól ismert, hogy Lengyelország komoly összegeket áldoz haderejének fejlesztésére, amihez természetesen igyekszik a NATO-beli szövetség adta lehetőségek minél jobb kiaknázására, de ugyanakkor igen fontosnak tartják, hogy a NATO függésük minél kisebb legyen – ami értelemszerűen a hazai védelmi ipart fejlesztését követeli meg.

Ennek eleme több védelmi szektoros vállalatnak Polska Grupa Zbrojeniowa név alatti csoportosítása – vagy hogy hírünk címénél maradjunk a már Leopard 2A5-ös harckocsikat is tartalmazó páncélos géppark hazai gyártású HE és APFSDS lőszerrel történő ellátása.

Lengyel Leopard 2

A MESKO S.A. lőszergyártó vállalattal kötött szeptemberi szerződés közelmúltbeli 240 millió zlotyis / 71 millió dolláros kiegészítése értelmében a radomi székhelyű vállalat 2015 – 2017 között 13 000 darab lőszert gyárt le, mellyel a lengyel illetékesek terve a most már Leopard 2A5 harckocsikat is tartalmazó géppark önerőből történő lőszerellátásának megvalósítása. Konkrétabban HE és APFSDS lőszerek gyártásáról van szó. A távlati cél a német DM33A2 APFSDS-T hazai lőszerrel történő kiváltása.