|

Hamarosan kezdődik a második kínai hordozó építése

Kanadai lapértesülések szerint hamarosan megkezdődik a második kínai repülőgép-hordozó hajóegység építése Sanghaj közelében.

két éve készült el Kína első repülőgép-hordozója, mely azonban nem saját gyártású hajó, „csupán” átépítették és korszerűsítették az ex-szovjet Varjag névre hallgató egységet. Az először Shi Lang, majd Liaoning névre keresztelt hordozót azonban inkább csak oktatási célzattal vásárolták, segítségével még jobban felkészülhetnek a saját tervezésű repülőgép-hordozók fejlesztésére és üzemeltetésére, melynek építése hamarosan kezdődik a sanghaji Jiangnan hajógyárban.

A Liaoning átadása kapcsán készült fotók egyike | Forrás: huanqiu.com

A Liaoning átadása kapcsán készült fotók egyike | Forrás: huanqiu.com ,

A hírek szerint – az előzetes értesülésekkel ellentétben – az új hordozó mégsem nukleáris meghajtású lesz, bár nem mondtak le arról, hogy a későbbiekben alkalmazzák az atomenergia általi hajtást (Peking külön összeget különített el az állami hajógyár számára hajókon használható nukleáris hajtáslánc kifejlesztésére).

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Kína minimum három darab repülőgép-hordozó szolgálatba állítását tervezi, szerintük ennyi kell, hogy biztosítani tudják tengeri felségterületeik mindenkori védelmét.