|

HTKA Hírhalom 2014. 33. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom 32. hét

Privát repülőt fogtak a holland Falconok 13-án. A holland légi irányítás nem tudta felvenni a kapcsolatot egy, a légtérben kolbászoló privát Learjettel, ezért két F-16-ost indítottak útnak a helyzetet megvizsgálandó. Az elfogásra 19:15-kor került sor az IJsselmeer tó felett, ami után az egyik vadászgép pilótájának sikerült felvennie a kapcsolatot a Görögországból Belfastba tartó gép kapitányával. Miután a holland pilóták úgy ítélték meg, hogy a kezdetben néma Learjet nem jelent kockázatot, útjára engedték és hazatértek.

Törökország AIM-120C-7 AMRAAM rakéták megvételére jelezte igényét az Egyesült Államok felé. A 145 darab rakétát, 10 darab vezérlőfejet, 40 LAU-129 indítót, konténereket, karbantartó eszközöket, pótalkatrészeket, dokumentációkat, teszt-felszereléseket és kiképzést magában foglaló csomag becsült összege mintegy 320 millió dollár. Az igen tetemes mennyiség levegő-levegő fegyverzet a Török Légierő F-16-osainak arzenálját gazdagítaná, illetve a későbbiekben a leendő török F-35-ösökét is.

Sikeresen zárultak a Eurofighter Typhoon vadászbombázó és a Storm Shadow nagy hatótávolságú robotrepülőgép összeházasítását célzó program első tesztjei. A program mögött álló olasz Alenia Aermacchi közleménye szerint a következő szakaszban a még élesítetlen eszköz oldását fogják vizsgálni az európai gépmadárról, majd utána jöhet az integrációt záró éles oldási tesztsorozat. Ha minden akadály elhárul és a Typhoon fegyverarzenálja sikerrel bővül a brit Panavia Tornado-kon egyébként már aktív szolgálatban levő Storm Shadow-val, akkor az európai kacsa új konfigurációban két Storm Shadow és 8 darab légi harc rakétával felvértezve tulajdonképpen betudja magát „verekedni” az ellenséges területek mélyére, hogy ott értékes célpontokat, például bunkereket vagy más kiépített állásokat támadjon (mint ahogy tették azt az angol kollégák a Tornadokkal Líbiában).

EF Typhoon + Storm Shadow = kacsa nagy buzogánnyal | Forrás: Eurofighter

EF Typhoon + Storm Shadow = kacsa nagy buzogánnyal | Forrás: Eurofighter ,

Két izraeli fegyvergyártó is szeretne magának egy kis szeletet megszerezni a lengyel harci helikopter-beszerzésből, ezért fejlett föld-levegő rakétákat kínálnak eladásra a majdan beszerzendő harci helikopterekhez. A két – egyébként egymással rivális – vállalat az Israel Aerospace Industries, amely a 10 kilométeres hatótávolságú lézer-irányított Lahat rakétával házal, illetve a Rafael a Spike ER lengyel licenszgyártású változatával.

Ismét veszteséglistára került egy Mirage, augusztus 4-én gyakorló repülés közben lezuhant egy, a Francia Légierő kötelékébe tartozó Mirage 2000B a délkelet-franciaországi Viens közelében. Szerencsére mindkét pilóta sikeresen katapultált, illetve a szebb jövőt érdemlő gép is lakatlan területen csapódott be.

A Francia Légierő egyik Dassault 2000B vadászbombázója a 2010-es RIAT-on | forrás: Wikipédia

A Francia Légierő egyik Dassault 2000B vadászbombázója a 2010-es RIAT-on | forrás: Wikipédia ,

Egy adag Szu-30M2 vadászbombázóval gazdagodott az Orosz Légierő augusztus elején, ugyanis a 2014-es szerződéseknek megfelelően a típust gyártó Szuhoj átadta azt az illetékeseknek. Az átvétel előtt a légierő közreműködő bizottsága földön és égen is kipróbálta az új szerzeményeket, majd útnak indította azokat jövőbeni szolgálati helyükre. A gyártó közleménye szerint idén további példányok is átadásra kerülnek majd ugyanezen típusból.