|

Eladja a Hindustan Aeronautics Limited egy részét az indiai állam

Az indiai kormány döntése alapján az ország el kívánja adni részesedésének 10%-át a legnagyobb indiai repülőgépgyártóból. A HAL (Hindustan Aeronautics Limited), mely Indiában egyedüliként gyárt katonai repülőgépeket és helikoptereket, eddig 100 százalékban állami tulajdonban volt, most azonban – pénzügyi okokból – ez az érték 90%-ra csökken. Minderről egy magas rangú védelmi minisztériumi forrás számolt be, aki szerint minden formális körülményt elintéztek, az eladásra pedig októberben kerülhet sor.

A 2,53 milliárd USD éves forgalmat bonyolító HAL 10%-os részesedésének eladásából a kormány hozzávetőlegesen 5 – 5,5 milliárd dollárnyi hasznot vár, melyet azonnal vissza is forgatnának a cégbe, modernizációs célzattal. Tulajdonképpen az egész ügylet indoka is ez: ilyen módon nem kell például hitelt felvenniük az egyébként szükséges fejlesztések kivitelezéséhez. Utóbbiak a jövőbeni, nagy volumenű projektek lebonyolítása miatt kellenek. Ilyen például az MMRCA-program, melynek keretében több mint 120 Dassault Rafale vadászbombázót vásárol India, jelentős részüket pedig a HAL fogja legyártani.

Hamarosan a HAL munkatársainak szeme elé is tárulhat ilyen látvány Fotó: Dassault Aviation

Egy ideig még várniuk kell az indiaiaknak a helyi gyártásra | Fotó: Dassault Aviation ,

Természetesen egy ilyen méretű megrendelés teljesítéséhez jelentős gyártókapacitás kell, ám a vállalat jelenleg nem rendelkezik kellő erőforrással, teljesen új gyártósor és a hozzá kapcsolódó mindenféle kiegészítő létesítmény felállítása szükségeltetik. De ez még nem minden: a Szuhojjal kötött egyezség alapján India aktívan részt vesz egy ötödik generációs, a PAK-FA-ra épülő harci repülőgép kifejlesztésében, melyhez szintén szükség lesz új gyártósorra. S akkor még nem említettük a hazai fejlesztésű LCA-t (Light Combat Aircraft), melyet ugyancsak a HAL gyárt, szintén nem kis mennyiségben.

A névtelen forrás ezen túlmenően hozzátette: a kormány természetesen nem tervezi, hogy 10%-on felül adjon el részesedéséből, azt mindenképpen szeretné abszolút többségben tartani.