|

Nagyobb sebességre kapcsol a Tomahawk

A fegyvereladásokból befolyó összeg egy részét a Raytheon a piacon lévő típusainak továbbfejlesztésére fordítja, így a Tomahawk cirkálórakéta sem marad érintetlen.

Az amerikai vállalat azon dolgozik, hogy a jelenleg gyártott típusok piacképesek legyenek a következő évtizedben is. A legújabb hírek szerint a Tomahawkok eladásából befolyó össze egy részét a fegyver továbbfejlesztésére fordítják, és egy új, nagyobb sebességű és mozgó célpontokat is eltalálni képes verzió létrehozásán dolgoznak.

Fotó: US Navy

Fotó: US Navy ,

Az új változat több ponton is eltér majd elődeitől. Új navigációs eszközöket kap és elszerelik kétoldalú adatkapcsolattal, így menet közben is módosíthatóak lesznek a célkoordináták. A manőverező robotrepülő újgenerációs változata korszerűbb célkereső rendszert is kap, valamint összetett robbanófejet is terveznek hozzá, bevethető lenne többféle vízi és szárazföldi célpont ellen is. Erősebb meghatásról is esett szó, vannak tervek arra is, hogy a Tomahawk szuperszonikus sebességgel haladhasson a megsemmisítendő objektum felé. A Raytheon tervei szerint az új variáns 2018-ra készülhet el és kétévnyi tesztelést követően állhat szolgálatba.

Az amerikai gyártó jelenleg bajban van, mert a megcsappant megrendelések miatt csak évi 196 Tomahawk-ot gyárthat évente, ez épp elég ahhoz, hogy rentábilisan fenntartsák a gyártósort. Némi reménykedésre adhat okot, hogy a 2004-ben szolgálatba állított Block IV-es verziójú cirkálórakéták 15 éves üzemideje 2019-től lejár, a lecserélésükre pedig megfelelő lehet a most megszellőztetett új verzió.