|

Modernizáció előtt a brazil Lynx-ek

Az AgustaWestland nyerte el a Brazil Haditengerészet hajófedélzeti helikoptereinek modernizációjáról szóló, 160 millió dolláros szerződést.

A Brazil Haditengerészet illetékesei a 12 darab Westland Lynx 21A típusú helikopter (helyi jelzése AH-11A) korszerűsítése mellett döntöttek, de nem újul meg a teljes flotta, csupán 8 példány. A gépek felújításának lehetőségét az AgustaWestland vállalat nyerte el, jelentette be július 2-án a haderőnem vezetése. A 160 millió dolláros szerződés a gépek átalakítása mellett a logisztikai támogatást és egy szimulátor leszállítását is tartalmazza.

Forrás: AgustaWestland

Forrás: AgustaWestland ,

A korszerűsítési munkálatok során lecserélik a jelenlegi Rolls-Royce Gem 42 Mk 1017 típusú erőforrásokat LHTEC CTS800-4N típusúra, melyeket a AW159 Wildcat és a modernizált brit Lynx AH9 esetében is alkalmaztak.

A pilótafülke is megújul, éjjellátó-kompatibilis világítással és többfunkciós kijelzőkkel látják el, valamint műholdas navigációs rendszer, összeütközésre figyelmeztető rendszer, műszeres leszállítórendszer is kerül a fedélzetre, emellett besugárzásjelzőt, és új passzív-aktív önvédelmi rendszert is integrálnak.

A modernizációs munkákat 2015 és 2019 között a Yeovilben található üzemben hajtják végre az AgustaWestland szakemberei. Az első átalakított példányt várhatóan 2017-ben veheti át a Brazil Haditengerészet, mely egy másik modernizációs programot is tervez: 6 gépet ellátna FLIR toronnyal is, de erről még nem született végleges döntést.