|

Hazai helikopter kerülhet az indiai repülőgép-hordozóra

Az indiai fejlesztésű és gyártású Dhruv helikopter jelenhet meg az oroszoktól vásárolt INS Vikramaditya fedélzetén, mégpedig új szerepközben.

Az ALH (Advanced Light Helicopter) program keretében kifejlesztett többfeladatú forgószárnyas nagy esélyekkel pályázik arra, hogy a MiG-29K/KUB és Ka-31 típusok mellett az indiai repülőgép-hordozó fedélzetére kerüljön. Az orosz vezetés új feladatkört szán a Dhruv számára: tengeralattjárók felderítésével bővül a paletta.

A HAL már tesztel is egy átalakított példányt, melyre a DRDO szakemberei által fejlesztett észlelőrendszer került. A Visakhapatnamban lefolytatott tesztsorozat több lépcsőből áll, melynek végeztével döntést hoznak arról, hogy a kéthajtóműves típus hajófedélzeti üzemre alkalmas-e, valamint képes-e ellátni a kiszabott feladatot.

HAL DHRUV

Az indiai Hindustan Aeronautics Limited szakembereinek keze munkáját dicsérő típus mind civil, mind katonai variánsát számos országban alkalmazzák. Legfőbb üzemeltetői az indiai haderő egységei, de vásárolt belőle többek között Izrael, Nepál, Ecuador, a Maldív-szigetek, Mauritius és Suriname is.

A típusnak létezik felfegyverzett változata is, melyet Rudra néven rendszeresítettek. Az ALH (Advanced Light Helicopter) program terméke 2012-ben állt szolgálatba, az orr alá szerelt 20 milliméteres gépágyú mellett a szárnycsonkok pilonjaira függeszthető fegyverzetét alkalmazhatja, mely 70 milliméteres nem irányított rakétákból, Nag tankelhárító rakétákból, valamint az MBDA által gyártott Mistral levegő-levegő rakétákból áll.