|

Sz-400 kerül Kamcsatkára

Sz-400 légvédelmi ütegekkel erősíti meg a Keleti Katonai Körzet, azon belül is a Kamcsatka félsziget légvédelmét Moszkva – jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Darabszámokról egyelőre nem esett szó, azonban az új légvédelmi rendszer beüzemelésére a közeljövőben fog sor kerülni, ugyanis majd a kezelését végző – és egyébként a petropavlovszk-kamcsatszki légvédelmi egységhez tartozó – személyzet átképzése hónapok óta folyik Gatcsinában.

Oroszországban javában folyik a légvédelmi egységek átfegyverzése Sz-400-ra, az első egységek Moszkva körül kerültek felállításra, majd utána fokozatosan kaptak az orosz haderő többi körzetéhez tartozó divíziók is. Év elején hét darab aktív és Sz-400-zal szerelt légvédelmi ezred volt Oroszországban, amelyeket évente 2-3-mal terveznek bővíteni. A tervek szerint 2020-ra 28 ezredet szerelnek fel az új rendszerrel.

Sz-400 komplexum részei | Forrás: http://www.defence-point.gr/

Az Sz-400 komplexum részei | Forrás: defence-point.gr ,

Közben a Párizsban megrendezett Eurosatory 2014 kiállításon Igor Szevasztyanov, a kiállító orosz delegáció vezetője nyilatkozatban közölte, hogy feldolgozás alatt vannak az Sz-400-as rendszerre érkezett külföldi megrendelések. “Nincs sok állam, amely készen áll ennek a rendszernek a megvásárlására. Van néhány beérkezett kérelmünk (a vásárlásról – a szerk.), amelyeket a szövetségi ügynökség nagy körültekintéssel dolgoz fel.” – mondta.

Két éve még mi is arról írtunk, hogy Moszkva csak akkor hajlandó áruba bocsátani az Sz-400-at, ha Oroszország légvédelme teljesen fel van szerelve azzal, illetve a ballisztikus rakéták ellen tervezett Sz-500-zal, viszont áprilisban Vlagyimir Putyin dörgedelmes kijelentésében nyilvánvalóvá tette, hogy Oroszország legszorosabb szövetségeseinek megfelelő légvédelmi képességeinek biztosítása érdekében fel kell pörgetni az új rendszerek exportra gyártását is.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.