|

Sz-400 kerül Kamcsatkára

Sz-400 légvédelmi ütegekkel erősíti meg a Keleti Katonai Körzet, azon belül is a Kamcsatka félsziget légvédelmét Moszkva – jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Darabszámokról egyelőre nem esett szó, azonban az új légvédelmi rendszer beüzemelésére a közeljövőben fog sor kerülni, ugyanis majd a kezelését végző – és egyébként a petropavlovszk-kamcsatszki légvédelmi egységhez tartozó – személyzet átképzése hónapok óta folyik Gatcsinában.

Oroszországban javában folyik a légvédelmi egységek átfegyverzése Sz-400-ra, az első egységek Moszkva körül kerültek felállításra, majd utána fokozatosan kaptak az orosz haderő többi körzetéhez tartozó divíziók is. Év elején hét darab aktív és Sz-400-zal szerelt légvédelmi ezred volt Oroszországban, amelyeket évente 2-3-mal terveznek bővíteni. A tervek szerint 2020-ra 28 ezredet szerelnek fel az új rendszerrel.

Sz-400 komplexum részei | Forrás: http://www.defence-point.gr/

Az Sz-400 komplexum részei | Forrás: defence-point.gr ,

Közben a Párizsban megrendezett Eurosatory 2014 kiállításon Igor Szevasztyanov, a kiállító orosz delegáció vezetője nyilatkozatban közölte, hogy feldolgozás alatt vannak az Sz-400-as rendszerre érkezett külföldi megrendelések. „Nincs sok állam, amely készen áll ennek a rendszernek a megvásárlására. Van néhány beérkezett kérelmünk (a vásárlásról – a szerk.), amelyeket a szövetségi ügynökség nagy körültekintéssel dolgoz fel.” – mondta.

Két éve még mi is arról írtunk, hogy Moszkva csak akkor hajlandó áruba bocsátani az Sz-400-at, ha Oroszország légvédelme teljesen fel van szerelve azzal, illetve a ballisztikus rakéták ellen tervezett Sz-500-zal, viszont áprilisban Vlagyimir Putyin dörgedelmes kijelentésében nyilvánvalóvá tette, hogy Oroszország legszorosabb szövetségeseinek megfelelő légvédelmi képességeinek biztosítása érdekében fel kell pörgetni az új rendszerek exportra gyártását is.