|

Bemutatkozott a Patria új szimulátora

A Párizsban megrendezett nemzetközi Eurostatory kiállításon mutatta be a finn gyártó legújabb, a NEMO automata aknavető-rendszerhez készített szimulátorát.

Patria NEMO szimulátor | Forrás: Patria

Patria NEMO szimulátor | Forrás: Patria ,

A Patria NEMO működtetésében a legfontosabb feladata a vetőparancsnokoknak van, ezért elengedhetetlen azok megfelelően magas szintű képzése – áll a gyár közleményében. Az új szimulátor a NEMO-rendszer hardver elemeit egyesíti a virtuális valósággal, ami magyarul egyébként azt jelenti, hogy a szimulátorozók az aknavetőrendszer valós kezelőfelületeivel és szoftvereivel dolgoznak a képzés során.

A szimulátor alapja a VBS2 (Virtual Battle Space) virtuális környezet, amely lehetővé teszi, hogy akár egy egész NEMO-csoport, vagy akár több különböző szimulátor is együttműködjön a virtuális térben ugyanazon gyakorlat keretein belül.

Patria NEMO

A NEw MOrtar, azaz szó szerint fordítva „új aknavető” a patria 120 mm-es automata aknavető tornya, illetve az egész mögött álló vezérlőrendszer. Az ikecsövő AMOS kistersvéreként is szokták emlegetni. A NEMO-t a Patria AMV mellett szaúd-arábiai LAV II csapatszállítókra, illetve több járőrhajó-osztályra, köztük a svéd CB90-re, illetve a finn Jurmo-osztályra is integrálták.