|

Át kell vizsgálni az összes F-35-öst

A Pentagon elrendelte az összes eddig legyártott F-35 Lightning II hajtóművének átvizsgálását, melyet a következő repülés előtt végre kell hajtani.

Egy június 13-án kiadott intézkedés alapján a Pentagon elrendelte az összes F-35 Lightning II hajtóművének átvizsgálását. Az intézkedésre egy június 10-i repülés közbeni vészhelyzet miatt került sor, amikor is egy F-35B erőforrásából repülés közben elfolyt az olaj, de a pilóta szerencsére épségben „hazavitte” a gépet a Yuma támaszpontra.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

Az átvizsgálás során további 3 gépnél találtak hibás szelepet, mely miatt megismétlődhetett volna a 10-i eset. Az átvizsgálás követően a hibátlannak ítélt példányok újra repülhettek.

A JSF (Joint Strike Fighter) program a Pentagon legköltségesebb beszerzése, az F-35 Lightning II kifejlesztése és az igényelt 2443 példány legyártása a számítások szerint potom 398.6 milliárd dollárba kerül majd az Amerikai Egyesült Államoknak, emiatt a döntéshozók érthető módon kényesek a meghibásodásokra, egy gépveszteség még kevésbé lenne jó hatással a programra, így nem árt az elővigyázatosság.