|

Hosszú távú teszten járt az An-70

A napokban sikeresen teljesítette első hosszú távú repülési tesztjét az An-70 közepes szállító repülőgép – jelentette közleményben a típust fejlesztő Antonov.

A 8 órán és 8 percen át tartó tesztet a Kijev – Odessza – Lviv – Ivano-Frankivszk – Kijev útvonalon repülte a gyár és az ukrán haderő tudományos tesztekért felelős intézetéből álló személyzet. A próbarepülés során az időjárás is a személyzet “segítségére” sietett: útja során az An-70-esnek számos viharfelhővel volt szerencséje közelebbi kapcsolatba kerülnie, így a legénységnek lehetősége volt kipróbálni éles körülmények között is az időjárás monitorozására hivatott fedélzeti berendezéseket.

Akik egyhuzamban 8 órán át repülték az An-70-est | Forrás: Antonov

Akik egyhuzamban 8 órán át repülték az An-70-est | Forrás: Antonov ,

Az eddigiek alapján úgy néz ki, hogy most már egyedül is működőképessé tudják faragni az An-70-es konstrukciót az ukránok, viszont a típus jövője egyelőre ködbe vész. Az oroszok részvételének a fejlesztésben megvolt az a nagyon nagy előnye, hogy mondhatni egy fix és viszonylag nagyszámú megrendeléssel számolhatott volna az Antonov, hiszen Oroszország a már eléggé koros An-12 közepes szállítógépeit tervezte váltani mintegy hatvan darab An-70-essel. Jelenleg viszont az is kérdésesnek tűnik, hogy Ukrajna egyáltalán meg tudja-e szervezni a sorozatgyártást, ugyanis a pletykák szerint a jelenleg kormányzati szinten egyengetett projekttel az ukrán-válság kezdete óta nem foglalkoznak és a krízis kimenetelétől függetlenül valószínűleg nem fog nagy prioritást kapni a program a jövőben.

Tovább fontos kérdés az is, hogy egyáltalán ki venne az egyelőre kiforratlan típusból? Az elsődleges piacot maga az ukrán haderő adhatja, azonban az elmúlt két évtized egyáltalán nem a nagyobb beszerzésekről szólt keleti szomszédunknál, az ún. Jolly Joker pedig maga Oroszország volt, viszont ha nem rendeződik az ukrán-orosz viszony, akkor vajmi kevés annak az esélye, hogy az Orosz Légierő olyan – számukra biztonsági kockázatot jelentő – vállalattól vásároljon nagyobb tételben, amely nyíltan kiállt az ideiglenes és nyíltan oroszellenes ukrán vezetés mellett.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.