|

Hermes 900-ra válthat Svájc

Közleményben jelentette be a svájci védelmi minisztérium, hogy öregedő ADS 95 Ranger felderítő drónjaikat 2020-ra az izraeli Elbit Systems gondozásában született Hermes 900 pilóta nélküli repülőgéppel váltják.

Hermes 900 | Forrás: Elbit Systems

Hermes 900 | Forrás: Elbit Systems ,

Svájc 2001 óta repteti a svájci RUAG által gyártott Rangereket – amelyekkel kapcsolatban egyébként egy érdekesség, hogy az utódhoz hasonlóan szintén izraeli gyökerekkel rendelkezik, ugyanis nagymértékben az IAI Scout UAV-on alapul -, azonban hamarosan kifogynak a repülhető órákból a gépek, ezért a bajt megelőzendő Bernben már pár éve keresik az utódot. A „döntőben” a Hermes ellen szintén egy izraeli kolléga, az IAI Heron küzdött, 2012 vége felé már a repülési teszteken Svájcban. Végül a Hermes-re esett a választás.

A tervek szerint a 2015-ös fegyverbeszerzési programba fog majd bekerülni az új pilóta nélküli eszközök beszerzése, ám előtte még a parlamentnek is rá kell bólintania a mintegy 280 millió dollár értékű üzletre. Ha minden rendben megy, akkor az első Hermes 2017-ben érkezhet meg Svájcba.

A svájci repülések egyike: