|

Lezuhant egy Mi-8-as helikopter Oroszországban

Lezuhant egy Mi-8-as helikopter az északnyugat-oroszországi Murmanszki terület vezető tisztviselőivel a fedélzetén – erősítették meg június 1-én, vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma regionális igazgatóságánál.

A szerencsétlenség a Murmanszk városától 400 kilométerre délre lévő tónál, egy nehezen megközelíthető területen történt, ahol a távközlési kapcsolatok sem működnek. Az első jelentések szerint a Mi-8-as helikopteren 18 ember tartózkodott. Az utasok listáján szerepel az északnyugat-oroszországi régió kormányzó-helyettese, a terület kormányának környezetvédelmi minisztere és az Apatit nevű bányászati vállalat több vezetője is. A helikopter ennek a cégnek a tulajdonába van.

Mi-8_crash

A Rosszija 24 állami televízió arról számolt be, hogy két ember súlyos sérülésekkel, de túlélte a balesetet. Őket halászok mentették ki a tóból, amelybe a helikopter zuhant. A többiek sorsa egyelőre ismeretlen. A mentőegységek a helyszínen dolgoznak. Az előzetes feltételezések szerint a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatták a személyszállító orosz helikopter katasztrófáját, amely helyi idő szerint szombat este történt. A Murmanszki terület légügyi hatóságának egy név nélkül nyilatkozó illetékese elmondta: annyira rossz volt az időjárás, hogy a Mi-8-as a felszállás után egy órával kénytelen volt visszafordulni. A körülmények továbbra is rosszak, a sűrű köd és az alacsony felhőzet miatt még mindig nem tudnak felszállni a helikopterek.

A Mi-8-as típusú, polgári célokra, személyszállításra is használt orosz helikopterekkel meglehetősen gyakoriak a balesetek Oroszországban. Legutóbb február 3-án a nyugat-szibériai Jamali Nyenyecföldön leszálláskor felborult egy ilyen helikopter. A 19 utas közül szerencsére csak egy nő sérült meg. 2013-ban több mint tíz baleset történt Mi-8-as helikopterekkel. Az egyik legsúlyosabb május 6-án, amikor az Irkutszki területen pusztító árvíz megfigyelésére indult légi jármű 9 személlyel, köztük a régió ügyvivő kormányzójával a fedélzetén levegőben felrobbant. A gépen 1,9 tonna robbanóanyagot szállítottak a jégtorlaszok megszüntetésére.

Forrás: MTI