|

Újra családi nap a szolnoki helikopterbázison

Ha május akkor Családi nap a szolnoki helikopterbázison, hiszen 2005 óta gyakorlatilag minden évben megrendezésre került ez a pár órás földön és égen tartott bemutató, ahol a bázison szolgáló katonák családtagjai megismerhetik mivel is foglalkozik apu/anyu mikor éppen nem otthon van. Sajnos tavaly az árvízhelyzet miatt elmaradt a rendezvény, hiszen az emberekre és a technikára a gátakon volt szükség, de szerencsére idén nem volt ilyen gond, így semmi akadálya nem volt, hogy ellátogassanak a családok az MH 86. Szolnok Helikopterbázis területére és megnézzék látványos programokat.

Szolnoki lévén pontosan kapunyitásra érkeztem, még csak pár ember lézengett a repülőtéren, így a statikus sort végig lehetett fényképezni úgy, hogy senki nem lóg bele a képbe. Mivel ez nem egy repülőnap ezért a kivont és még aktív technikát felvonultató statikus sor is szerényebb volt viszont itt mindenbe be lehetett ülni és közvetlen közelről meg lehetett tapogatni a gépeket.

03

04

02

17

A repülőtechnikát Mi-8-asok, Mi-24-esek, egy Jak-52 egy L-39 Albatrosz és egy MiG-29 alkotta, az elején 1-2 ultrakönnyű géppel együtt amiknek a száma az idő haladtával folyamatosan nőtt és a végére kb. 30 darab volt belőlük. Tiszteletét tette még a rendőrség egy MD-500-as helikoptere ami szintén része lett a statikus sornak csak úgy mint egy Po-2-es és a Komo Sky Team L-29-ese, akik később bemutatót is tartottak a géppel. A földi technikát MAN és Ural teherautók, egy BTR-80-as, valamint egy HMMWV alkotta. Ezekbe szintén be lehetett ülni.

A hivatalos megnyitó után először a Szolnok Légierő Zenekar tartott egy szakalaki bemutatót ami nem éppen hagyományos volt, hiszen nem csak álltak és zenéltek de néha kijött pár ember és vicces táncokat lejtettek a közönségnek aztán visszatértek az alakzatba és megmutatták milyen jó zenészek. Olyannyira, hogy az egyik számnál a mellettem levő idős házaspár rögtön táncra perdült.

06

05

A zenekart egy őrkutyás bemutató követte. Itt több szituáció is bemutatásra került – ellenőrző pont elleni támadás, túszszabadítás, őrjárat elleni támadás – és láthattuk mire képesek ezek a kutyák.

07

Az őrkutyás bemutató után kezdődött a repülő program, egy Jak-52-es és két Mi-8-as szállt fel. A Mi-8-asok közül az egyik a 3304-es oldalszámú gép volt ami nemrégiben érkezett hazánkba és itt már terepszínben pompázhatott. A nyitókép után a 3-as kötelék szétvált és következhetett az ejtőernyős ugrások több hullámban, többféle ernyőt bemutatva.

01

13

09

11

Amint az ejtőernyősök földet értek és elhagyták a zónát visszatértek a helikopterek és kirakták a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonáit akiknek a feladata az volt, hogy mentsenek meg 2 lezuhant pilótát. Az ellenség viszont a közelben ólálkodott így szinte rögtön látványos tűzharc következett. Sajnos a Mi-24-eseket már kivonták így a támogató szerepkört a 3304-es végezte folyamatosan körözve felettünk egy ajtólövésszel aki folyamatosan tűz alatt tartotta az ellent. A terület megtisztítása után következhetett a pilóták orvosi ellátása és kimenekítése. Miután mindenki a gépen volt a Mi-8-as felszállt és elhagyta a területet.

10

08

Ezután a Jak-52-es bemutatója következett, de mivel a szolnoki beton szembenapos így napszemüveg nélkül elég nehéz volt követni az eseményeket. A Jak-52-es leszállása után berobbant a beton fölé a 32-es oldalszámú Gripenünk sokak nagy örömére és most nem a hasa alatt hordta a pótost hanem a mindkét szárnya alatt egyet-egyet.

14

A bemutató után az Old Timer szekció következett amit a Komo Sky Team L-29-ese nyitott, mely bár nem volt olyan dinamikus, mint a Gripennek, azért mindig jó a levegőben látni egy ilyen régi gépet. Csakúgy mint az utána következő Po-2-est, hiszen ő sem ma kezdte. Szinte már viccesen lassúnak tűnt, mégis jó volt nézni és hallgatni a varrógéphez hasonló hangját.

15

16

Természetesen voltak még egyéb dolgok is a bázison. A kicsiknek volt ugrálóvár és arcfestés, a nagyobbaknak pedig paintball bemutató és sok sátor ahol különböző fegyverek voltak kiállítva a kézifegyverektől kezdve a 0.50-es kaliberű géppuskáig, vagy a Gepárd rombolópuskáig.

A programkiírásban szerepeltek még hagyományőrzők is de ők vagy nem voltak vagy elkerültük egymást. Mivel ez „csak” egy családi nap volt és nem egy nagyobb repülőnap így értelmetlen lenne mondjuk a kecskemétihez hasonlítani viszont így is meg lehettünk elégedve, hiszen a lehetőségekhez képest egy szórakoztató és látványos rendezvényt sikerült összehozniuk a bázison dolgozóknak. Innen is köszönet érte.