|

A Rheinmetall modernizálja Dél-Afrika légvédelmét

2013-ban a Dél-afrikai Köztársaság úgy döntött, modernizációt hajt végre meglévő légvédelmi rendszerein. Ennek első lépéseként az ország légvédelmi gépágyúi kerülnek sorra.

Az ország légvédelmi eszközeit az 1980-as évek óta a – korábbi – Oerlikon Contraves vállalattól szerezte be, majd ezt a feladatot a Rheinmetall AG vette át, amely a kis hatótávolságú légvédelmi rendszerek gyártásában egyike a világ vezető vállalatainak és piacvezető mind a tűzirányító technológiában, mind a légvédelmi tüzér eszközök gyártásában.

A most tető alá hozott szerződést néhány héttel ezelőtt írták alá. A teljes modernizációt, mely tartalmazza a logisztikai és a kiképzési aspektusokat is, a tervek szerint 2017-re fejezik be.

german-skyshield_00370614

A megállapodás egyebek mellett magába foglalja a már meglévő Oerlikon Skyshield tűzvezető egységek korszerűsítését is, melynek eredményeként a jelenlegi iker-gépágyú rendszernek növekedni fog egyrészt a teljesítménye, másrészt a pontossága, valamint jelentősen bővülni fog légvédelmi képességének működési spektruma. A szerződés értelmében a most meglévő gépágyúk fejlesztőkészletekkel lesznek felszerelve, amelynek következtében képesek lesznek a Rheinmetall csúcskategóriás, „AHEAD Air Burst” típusú lövedékeinek használatára.

A lövedék fő jellemzője, hogy kilövése után egy elektromos időzítő aktiválja és szétválasztja a lövedéket 152 darab nehéz volfrám golyóra (egyenként 3,3 gramm), melyek aztán halálos kúp alakú fémfelhőt hoznak létre a célpont repülési útvonala előtt.

Az új Skyshield technológia képessé teszi a Dél-Afrikai Köztársaság fegyveres erőit olyan objektumok oltalmazására akár aszimmetrikus, terrorista jellegű támadásokkal szemben is, mint az ország parlamentje, erőművek, stadionok és más kiemelkedő fontosságú katonai és civil létesítmények. A Skyshield légvédelmi rendszer különösebb erőfeszítések nélkül mobilizálható, bárhová telepíthető, attól függően, hogy milyen és mekkora a légi fenyegetés.

Forrás: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred