|

Varsó amerikai katonákat szeretne lengyel földön tudni

Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter vezette lengyel delegáció a mai nap folyamán az Egyesült Államok, illetve a NATO lengyel jelenlétét fokozó lehetséges lépésekről egyeztet Washingtonban Siemoniak amerikai kollégájával, Chuck Hagellel.

Siemoniak az amerikai Defense News magazinnak adott tegnapi interjújában kitért arra, hogy az ukrajnai fejlemények miatt hosszabb távon nagyon szeretnék az amerikai és NATO infrastruktúra, illetve jelenlét lengyelországi növekedését. Ehhez kötődően beszélt arról, hogy nem a Lengyelországban állomásozó külföldi katonák számára kívánnak koncentrálni, lévén az az egész NATO-t érintő kérdés, így ezen részleteket ezt szem előtt tartva kell meghoznia az illetékeseknek.

Kitért arra is, hogy céljuk, hogy a fokozott NATO jelenlét széles spektrumot fogjon le, de egyáltalán nem lennének ellene, ha ezen fokozott jelenlétet egy lengyelországi amerikai bázis tenné egyértelművé. Véleménye szerint az Egyesült Államok jelenléte Európa ezen régiójában indokolt és számos érv szól amellett, hogy ehhez Lengyelország adjon teret az ország keleti területén.

A lengyel védelmi miniszter arról is beszélt, hogy a NATO és amerikai jelenlét fokozása mellett természetesen nem áll szándékukban csökkenteni a mindehhez saját maguk hozzátett részt, ugyanakkor az amerikaikkal a jelenleginél szorosabban együttműködve a komoly lengyel erőfeszítések sokkal hatékonyabban szolgálhatnák a tágabb régió biztonságát.