|

Képen a kínai könnyű harckocsi

Megjelent az első olyan teljes alakos felvétel, melyen nincs letakarva az eddig ismeretlen jelzésű, új kínai könnyű harckocsi tornya.

Forrás: weibo.com

Forrás: weibo.com ,

Az első fényképek 2013 januárjában tűntek fel az interneten az új fejlesztésű harckocsiról. A későbbiekben is szivárogtak ki képek, de a torony ezeken is le volt takarva, vagy a képek minősége volt túl gyenge, így nagyon kevés dolgot lehetett kikövetkeztetni belőlük.

Bevagonírozott könnyű kínai harckocsik, jól láthatóan „hasra ültetve” | Forrás: china-defense.blogspot.hu ,

A vonaton szállított példányokon megfigyelhető, hogy a futógörgők felfüggesztése hidro-pneumatikus és szinte teljesen behúzhatóak. Ilyen megoldást elsődlegesen ejtőernyősöknek szánt harckocsikon alkalmaznak, mivel ekkor nem kell felbakolni a járművet, hanem egyszerűen rá lehet tenni egy raklapra és úgy kidobni egy szállítógépből, földet éréskor pedig kicsi az esélye, hogy eltörjön valami, mivel az ütés nem a futógörgőket éri, hanem szétoszlik a jármű hasán.

BMD-1 bemutató videó, 2:08-tól terítéken a hirdo-pneumatikus felfüggesztés

A mostani képből kiindulva szinte biztos, hogy nem 105 milliméteres ágyút láthatunk, mint ahogy azt eredetileg feltételezték, hanem 125-öset. Az új harckocsi ezzel szinte egy kategóriát képez majd az orosz 2Sz25 Szprut-SD-vel.