|

Sojgu: fel kell újítani a partraszállító dokkhajókat

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tegnap úgy nyilatkozott, hogy az orosz partraszállító dokkhajók alapos felújításra és modernizálásra szorulnak.

Katonai vezetőkkel tartott videó konferencián kitért rá az Orosz Haditengerészet jelenleg 19 ilyen feladatkörű hajókkal rendelkezik, melyek átlag életkora bőven meghaladja a 25 évet. Elmondása szerint az érkezőben lévő Ivan Gren és a 2 Mistral nem elegendő, figyelmet kell fordítani a régi hajókra is, melyek javítását, felújítását legalább évi 2 hajó tempóval kéne realizálni.

Az említett 19 dokkhajóból elvileg 4 ősöreg Project 1171 Alligator-osztályú, melyek vélhetően sok pátyolgatást már nem kapnak, lévén ezen a 60-as évek közepéről hadrendbe állított hajók utódjául érkezik az igen döcögősen haladt Project 11711 Ivan Gren-osztály tervezett 4 hajóegysége. Már persze ha a 2015-ben hadrendbe állítandó Ivan Gren mellé megrendelik a további 3 hajót. Ezen kérdés eldöntése ugyanis már lassan két éve lóg a levegőben.

Az Ivan Gren a vízrebocsátása előtt. | Fotó: RIA Novosztyi

Az Ivan Gren a vízrebocsátása előtt | Fotó: RIA Novosztyi ,

A fennmaradó, anno a lengyelek által 1975-1991 között átadott 28 Project 775 / 775M Ropucsa I / II jelenleg aktív 15 egysége más kérdés, lévén ezen, az utóbbi időkben igen intenzíven használt igáslovakra továbbra is szüksége lesz az Orosz Haditengerészetnek, lévén váltásukra jelenleg semmilyen program nem fut.

Az egyik Project 775 / Ropucha I-osztályú dokkhajó, a Cezar Kunyikov 2004-ben

Az egyik Project 775 / Ropucsa I-osztályú dokkhajó, a Cezar Kunyikov 2004-ben. Jól látszik a lenyitható orrszerkezet. ,