|

Mi lesz az Ivan Gren hajóosztállyal?

Nos, egyelőre ezt a tűzhöz legközelebb állók sem tudnák valószínűleg megmondani – a Mistral-beszerzés árnyékában meglapuló, gyengén finanszírozott program keretében ugyan május 18-án végre vízre került a névadó hajóegység, ám átadására még akár 2014-ig várni kell. Ahogy arra is, hogy megtudjuk, hogy a Project 11711 hajóosztály vajon egyetlen hajóból áll-e majd, vagy a korábbi terveknek megfelelően megépülhet további 3 egység is. Az Ivan Gren vízre bocsátása előtt, még áprilisban a legutóbb információ az volt, hogy a 2. hajóegység építésének megkezdését egyelőre elnapolták. Az Izvesztyija napilap azonban nemrégiben értesülésekre tett szert az Orosz Haditengerészet berkeiből.

Az Ivan Gren a vízrebocsátása előtt | Fotó: RIA Novosztyi ,

Ebből ugyan nem derül ki, hogy mikor kezdődhet meg a finanszírozási nehézségek mellett menet közbeni sorozatos átvariálásokkal is hátráltatott programban az első, sorozatban gyártott partraszállító építése, az azonban igen, hogy ezen valamikor esetleg megvalósuló hajó dönti majd el az osztály sorsát. Az orosz napilap forrásának elmondása szerint ugyanis majd csak a 2. hajóegység alapján döntik el, hogy megépüljön-e mind a 4 tervezett Project 11711-es partraszállító, avagy csak kettő állhat hadrendbe.

Az Egyesített Hajóépítő Vállalat közlése szerint ugyanakkor az Orosz Haditengerészet részéről még nincs hivatalos döntés a 2. Ivan Gren-osztályú partraszállító megépítéséről. És bár a Jantar hajógyár alapvetően azonnal el tudná kezdeni a 2. hajó építését a haditengerészetnek először még el kell döntenie annak technikai paramétereit – lévén a névadó esetében 3 alkalommal éltek módosítással. Többek között megfosztva a hajót a levegőből érkező támadásokkal szembeni védekezés képességétől: az Ivan Grent 2004-ben, az eredeti, 1998-as tervek szerint, erős légvédelmi képességekkel bíró hajóként kezdték építeni, ám a haditengerészet 2006-ban közbelépett és áthúzta ezen vonalat – melynek kapcsán átépítésekre volt szükség. Ugyanakkor az Egyesített Hajóépítő Vállalat részéről nyilatkozó forrás szerint az sem valószínű, hogy a haditengerészet a jelenlegi formájában hagyná a hajóosztályt.

A nyilatkozó illető elmondta azt is, hogy ha a haditengerészet illetékesei részéről a közeljövőben nem futnak be a technikai paraméterek, akkor a 2. Ivan Gren finanszírozása nem kerülhet bele a 2013-as költségvetésbe, melynek elfogadására az idei év októberében kerül majd sor. Ez esetben értelemszerűen leghamarabb 2014-ben kezdődhetnek meg a munkálatok.

2 hozzászólás “Mi lesz az Ivan Gren hajóosztállyal?”

  1. Szerintem nem fognak tobb Ivan Gren típusú desszant hajó épulni. Megvárjáka Mistrálok átadását. Az átvett technológia megismerése jegyében teljesen új hajóosztályt fognak tervezni valamikor 2015 táján.