|

Orosz „válasz” a nyugati lézerfejlesztésekre

Oldalunkon a közelmúltban számos olyan hír került publikálásra, mely az aktuális, irányított energiájú fegyverek lehetséges alkalmazásáról szólt. Noha a hivatalos kommunikáció szerint nem érett még meg arra, hogy emberi életeket vagy kiemelt jelentőséggel bíró objektumokat védjen, a fejlődés a technológia e területén is megállíthatatlan. Az orosz tudósok nem a „CD” rögzítését oldották meg a veszélyeztetett eszközökre, hanem egy olyan speciális szűrőt fejlesztettek ki, mely az optikai berendezéseket igyekszik megóvni a lézersugár károsító hatásától.

Dmitrij Csesznyokov – a Szibériai Állami Geodéziai Akadémia nanotechnológiával foglalkozó egyetemi karának dékánja – szerint számos ország végez fejlesztéseket nagy energiájú lézerekkel kapcsolatban, melyek képesek a katonai eszközökben használt érzékelők kiiktatására, legyen az éjjellátó rendszer vagy az irányításért felelős optikai megoldás.

„Hadseregünk szembesülhet ezzel a „problémával”, így kifejlesztettünk egy olyan beépíthető szűrőt, mely segítségével megóvható a kiszemelt eszköz („szeme”) a lézersugártól” – nyilatkozta Csesznyokov és hozzátette, hogy ezzel a pilóta nélküli eszközök (UAV) túlélési esélyei is megnövekedhetnek (amennyiben a fent említett módon akarnák semlegesíteni).

A kutatók elmondása alapján a szűrő kismértékű módosítás alkalmazásával beépíthető és eközben a költségek sem fognak az egekbe szökni. Ezen felül a rendszer működőképességét már sikerrel tesztelték és a rendszeresítésről már folynak egyeztetések az orosz haderő illetékeseivel.