|

Oroszország sarkvidéki katonai parancsnokság létrehozásáról döntött

Korábbi hírünkben már szerepelt, hogy az arktiszi régió Moszkva számára (is) kiemelt fontossággal bír, melynek „megvédésére” most újabb lépéseket tesznek. Ennek következményeként még az idei év végén stratégiai katonai parancsnokság jön létre, hogy az orosz érdekek kellő erővel legyenek képviselve a területen.

„Az új parancsnokság magába foglalja majd az Északi Flottát, sarkvidéki hadviselésre kiképzett dandárokat, légtérrendészeti és légvédelmi alakulatokat, valamint az adminisztratív feladatokat ellátó állományt” – nyilatkozta a forrás az orosz vezérkarból.

Az Északi Flottának és az Egyesített Stratégiai Parancsnokságnak nem kevesebb lesz a feladata, minthogy – az ország határainak megvédése mellett – biztosítsa a hajóforgalom és a halászat, valamint a jelentősnek mondott földgáz – és kőolajmezők biztonságát.

Felkészülőben az orosz érdekek megvédésére l Forrás: offziere.ch

Felkészülőben az orosz érdekek megvédésére l Forrás: offziere.ch ,

Vlagyimir Putyin orosz elnök még decemberben utasította a katonaságot, hogy a jelenlét növelése mellett a katonai infrastruktúra fejlesztése 2014-ben készüljön el. A cél elérése érdekében már megkezdték a fentieken kívül a légvédelmi egységek telepítését és egyúttal egy korai előrejelző lokátor építését Oroszország „legészakibb” pontján.

Ezen felül a Védelmi Minisztérium repülőterek és kikötők újranyitását jelentette be az Új-szibériai-szigetek és a Ferencz József-föld (szigetcsoport) területén, méghozzá legkevesebb hét darabot, amelyek 1993-ban kerültek bezárásra.

A „kerek asztal” körül most nem lovagok fognak ülni l Forrás: globalresearch.ca ,

A globális felmelegedés hatására visszahúzódó jég lehetőséget biztosít az eddig a mélyben szunnyadó erőforrások kiaknázására, melyre Oroszország mellett az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és Dánia is pályázik.