|

2014, az Orosz Haditengerészeti Repülőerők és az Arktisz

Oroszország földgáz és kőolaj készleteinek máig felderített mezőinek egy igen jelentős része az Arktisz régiójában található. Ezzel szerintem semmi újat nem mondtam, ahogy azzal sem, hogy már csak ezek miatt is nagyon magas prioritású a terület katonai jelenlétének újbóli kiépítése Moszkva számára.

Ennek kapcsán nem csak az úgymond verbális mellveregetés történik, hanem ténylegesen, sőt egyre fokozódó tempóban zajlik ennek megvalósítása. A szándék az, hogy 2015-től kezdődően kombinált haderő legyen jelen a régióban. Ennek pedig igen fontos eleme a sarki repülőterek, kikötők létesítése, újbóli megnyitása. Oroszország így a közeljövőben a szovjet érából hátramaradt katonai létesítményeket éleszt újra a Ferenc József-föld, az Új-szibériai-szigetek területén, illetve a kontinensen is legalább 7 helyen reaktiválnak bázisokat.

Mi most azonban kanyarodjunk kicsit vissza az Új-szibériai-szigetekhez. Alapvetően azért, mert az ott tavaly ősszel megkezdődött újranyitási folyamatnak köszönhetően a sziget az idei évben már állomása lesz az Orosz Haditengerészeti Repülőerők által kivitelezendő őrjáratoknak: az Északi Flotta részéről úgy nyilatkoztak, hogy a 2014 folyamán a korábbi évekhez képest kibővített, Tu-142 és Il-38 tengerészeti járőrgépek segítségével kivitelezett őrjáratok kapcsán az Új-szibériai-szigetel legnagyobbikán, a Kotyelnij-szigeten megnyitott futópálya is szerepet kap. A szóban forgó létesítmény egyébként minden további nélkül alkalmas erre, lévén akár Il-76-os teherszállító gépek fogadására is van lehetőség.

Kapcsolódóan, ugyanakkor nem pontosan számszerűsítve az Északi Flotta részéről azt is megemlítették, hogy a tavalyi év folyamán a Tu-142 és Il-38 járőrgépeikkel több mint 30 járőrfeladatot hajtottak végre.

Légi eszközök terén elsőként An-72 és Mi-26 gépek landoltak a Jakutföldhöz tartozó, a 75. szélességi körön található szigeten, de a terv az, hogy rövid időn belül alkalmassá teszik a terepet Il-76-osok fogadására is.

Légi eszközök terén elsőként An-72 és Mi-26 gépek landoltak a Jakutföldhöz tartozó, a 75. szélességi körön található szigeten, de a terv az, hogy rövid időn belül alkalmassá teszik a terepet Il-76-osok fogadására is. ,

További képek a szigetre érkező csapatok által megkezdett munkálatokról.