|

Oroszország képtelen megvédeni sarki régióit?

Legalábbis a RIA Novosztyi szerint ez derült ki egy közelmúltban készült orosz kormányzati jelentésből. A Regionális Fejlesztési Minisztériumhoz kötődő jelentés kapcsán azt vizsgálták, hogy milyen rizikótényezők léphetnek fel Oroszország arktiszi érdekeltségei kapcsán. A konklúziók között szerepel, hogy Oroszország jelenleg nem felkészült egy sarki háború megvívására.

Még szerencse, hogy senki sem akarja orrba törölni a medvét… Mindenesetre Oroszország északi régióinak határrendészeti és katonai megerősítését fokozó folyamatok esetleges gyorsítása kapcsán biztosan lehet majd lobogtatni ezt a jelentést is.

Moszkva az arktiszi politikája kapcsán természetesen rendelkezik „mentrenddel”. Ezen politika eleme azon, amúgy érthető törekvésük, hogy az Arktisz felosztása kapcsán a rivális nemzetek (Norvégia, Dánia, Kanada, Egyesült Államok) elől minél nagyobb területet tudjanak elhozni. Mint ismert lehet jó ideje zajlik az érintettek részéről annak vitatása, hogy milyen elven ki menkkora területre formálhat igényt. Ez még zajlani fog egy ideig, ahogy Oroszország azon ügykösése is, hogy a északi területein megerősítse a határrendészeti és katonai erejét. Az orosz haderő gatyába rázásához hasonlóan hivatalosan itt is a jól ismert 2020-as dátum szerepel.

Az arktiszi régióban feltételezett hatalmas nyersanyagbázis, illetve a klímaváltozás miatt egyre inkább jelentőssé váló Északkeleti átjáró (sarki hajózás) védelme érdekében a határőrség számos bázist kap majd a régióban, illetve automata megfigyelő rendszer kiépítése is tervben van. Mindezt fejelné meg egy kimondottan a sarki hadviselésre felkészített, állandóan jelen lévő haderő.

Mivel az eddig leírtakban nem sok újdonság volt, így bónusz tartalomként álljon itt az, amit tegnapelőtt posztoltunk facebook oldalunkra és alapvetően még aktuális – no meg releváns… (Apropó, van itt olyan, aki nem követi a facebook oldalunk? Csak mert igyekszünk jó cuccokat posztolni, érdemes követni ;) )

Ha esetleg híreink között nem is, a fórumban egész biztosan előkerült, hogy az orosz lépések közé tartozik a Szovjetunió összeomlása után magára hagyott sarki bázisok – vagy legalábbis egy részük – reaktiválása. Egy ilyen reaktiválás kezdődött meg idén ősszel: az Új-szibériai-szigetekhez tartozó Kotyelnij-szigeten található egykori kutató- és katonai bázis és a kapcsolódó futópálya helyreállítása a cél.

Ennek részeként, egy gyakorlatként tálalva az Északi Flotta zászlóshajója a Nagy Péter cirkáló Szeveromorszkból elhajózott a Jakutföldhöz tartozó szigetekig. Ám hogy ne legyen egyedül a nukleáris meghajtású nagyvadat elkísérte 4, szintén nukleáris meghajtású jégtörő is. Illetve ment némi rakomány partraszállító hajkókon is.

Útban a Kotyelnij-sziget felé

Útban a Kotyelnij-sziget felé ,

Légi eszközök terén elsőként An-72 és Mi-26 gépek landoltak a Jakutföldhöz tartozó, a 75. szélességi körön található szigeten, de a terv az, hogy rövid időn belül alkalmassá teszik a terepet Il-76-osok fogadására is.

Légi eszközök terén elsőként An-72 és Mi-26 gépek landoltak a Jakutföldhöz tartozó, a 75. szélességi körön található szigeten, de a terv az, hogy rövid időn belül alkalmassá teszik a terepet Il-76-osok fogadására is. ,

„Higgyék el, jó lesz itt maguknak! Ha gyorsan dolgoznak, akkor hamarosan jönnek az Il-76-osok, hoznak egy kis szívmelegítőt!” ,

További képek: Katt ide!

További képek: Katt ide! ,

Katt ide!">