|

Kitüntetést kapott a dupla gépmentésért

Egy indiai vadászpilóta egy év alatt két MiG-21-est mentett meg a lezuhanástól, tettéért kitüntetést kapott. Aditya Prakash Singh alezredes számára nem alakult túl simán a 2013, kétszer is halálközeli állapotban volt része, de mindkét helyzetet megfelelően kezelve épségben túlélte a kalandokat.

Az első eset 2013. április 30-án történt, egy éjszakai kiképzőrepülés alkalmával a MiG-21 Bison típusú elfogóvadász világítása egy elektromos hiba miatt elszállt, melynek köszönhetően az alapműszerek leolvasása is lehetetlenné vált. Singh erre levette a maszkját és egy elemlámpát a szájában tartva világította meg a műszereket, épségben letéve a gépet.

Az Indiai Légierő egyik nagy öregje, valamint a baleseti statisztika vezetője, a MiG-21 | Forrás: Bharat Rakshak

Az Indiai Légierő egyik nagy öregje, valamint a baleseti statisztika vezetője, a MiG-21 | Forrás: Bharat Rakshak ,

Három hónappal később, július 29-én egy oktató verziójú MiG-21-essel repült oktatóként a hátsó ülésben, és a gyakorlórepülés végeztével leszálláshoz készülődtek, amikor egy madárral ütköztek, melynek köszönhetően a hajtómű meghibásodott. Singh ismét megőrizte hidegvérét és a reptérig vitorlázva a nagy sebességre optimalizált deltaszárnyú vadásszal, sikeresen letette a gépet, megmentve ezzel a növendék életét is.

A hősies tetteiért az Indiai Légierő vezetése „Shaurya Chakra” kitüntetésben részesítette a bátor pilótát, Aditya Prakash Singh alezredest.