|

Hiperszonikus sebességre kapcsolnak a kínaiak is

A fejlesztés alatt álló kínai fegyvertől nem kevesebbet várnak, minthogy átjusson az amerikai rakétavédelmi pajzson.

Vannak bizonyos programok a világon, melyekre még manapság is csak a fejlesztés végén kerül napvilágra hír, ám nem kételkedem, hogy van, amiről akkor sem. Az internet a világ „minden” nyelvén leközölte a vörös csillagos hordozóplatform sikeres tesztjét, amely nem mellesleg hiperszonikus sebességgel képes haladni. Ez esetben a mindig képben lévő lesifotósok úgy tűnik nem voltak elég gyorsak.

A sikeres fotó következményeit tekintve azt hiszem, eme hiányosságot elnézhetjük nekik, mivel írott formában is kevés információ látott napvilágot az ilyen jellegű programokról és rendszerint a másik oldal is megjelent, hogy cáfolja azt.

Az amerikai HTV-2 koncepciórajza | Forrás: DARPA

Az amerikai HTV-2 koncepciórajza | Forrás: DARPA ,

Ami nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok és Oroszország mellett Kína sem kívánt lemaradni az igazi generációs ugrást jelentő hadviselés következő fokozatáról. Ennek érdekében Peking mellett épült is egy hiperszonikus hajtómű kísérleteire szolgáló laboratórium, melynek szélcsatornája 5.6 Mach sebességet képes előállítani. Nos, ekkor még javában a 90’-es években jártunk és a saját fejlesztői környezet megteremtése mellett kivel is folytattak tárgyalásokat? Természetesen az oroszokkal, nevesítve a Leninets Holding Company AYAKS nevű programjának (mely válasz volt a tengerentúli Aurora projektre) gyümölcsét kívánták élvezni. 2001-ben a Leninets megerősítette az „érdeklődést”, a francia sajtó pedig 2007 elején felvetette, hogy a Távol-Keleten „mintha” egy scramjet meghajtású tesztet hajtottak volna végre és ugyanebben az évben egy kép is napvilágot látott, ami kísértetiesen hasonlított ahhoz a koncepcióhoz, melyek az AYAKS programról is keringenek a világhálón.

Testvérek között is eltelt azóta közel hét év és talán eljutunk lassan ama érába, ahol a hiperszonikus sebesség a megvalósítható kihívások közé fog tartozni és jelenleg tartozik is, a Pentagon szóvivői szerint.

Forrás: DefenseOne

Forrás: DefenseOne ,

A WU-14 elnevezésű jármű fellövésére január 9-én került sor és a légkör határáig való eljutásig egy interkontinentális ballisztikus rakéta szolgáltatta a tolóerőt. Bár a Pentagon részéről részleteket nem árultak el, a teszt létét és a Kína felett extrém nagy sebességgel mozgó eszköz észlelését is megerősítették. Hogy valós alapokon nyugszik e a hírben megjelölt tízszeres hangsebesség, azt hiszem a közeljövőben nem várhatunk megerősítést. Mindemellé a célba jutás módját siklórepülésben határozták meg, mely közben (minimális) manőverezésre is képes.

„Rutinszerűen megfigyeljük más országok védelmi tevékenységét és tudomásunk volt a jelenlegi tesztről is. A részünkről azonban nem várható hírszerzési adat vagy értékelés külföldi országok fegyverrendszereivel kapcsolatban.” – nyilatkozta Jeffrey Pool alezredes a Tengerészgyalogságtól a Washington Free Beacon weboldalnak adott interjújában.

Fantáziarajz a Leninets AYAKS-ról

Fantáziarajz a Leninets AYAKS-ról ,

Az érdeklődés nem véletlen, ugyanis az egymással versengő országok (melyek közé talán India is beletartozik majd a BrahMos felturbózott verziójával) a jövő ütőkártyáját látják a hangsebesség többszörésével közlekedő rendszerekben. Felhasználási módjukat tekintve a jelenlegi, ballisztikus rakéta utolsó fokozatán kívül (rendelkezhetnek saját erőforrással avagy a fizikai törvényszerűségeit használják fel) a tengeralattjáróról való indítást és a stratégia bombázó belső tárolójából való bevethetőséget is meg kívánják oldani. Ezen felül a robotrepülőgépeket és a felderítő drónokat is „kettesbe” kívánják kapcsolni.

Katonai szakértők a sikeres tesztet mérföldkőnek tekintik, s Kína ezzel belép az aszimmetrikus fegyverrendszerek világába, amelyet Peking nemes egyszerűséggel csak az „orgyilkosok jogarának” nevez. Ők egyébként az élvonalbeli technológiával csupán a technológiai hátrányukat kívánják ledolgozni a fejlettebb Egyesült Államok hadseregével szemben.

Leninets AYAKS

Leninets AYAKS ,

A korábbi, kínai stratégiai fegyverrendszerek specialistája és légierő tiszt, Mark Stokes elmondása alapján jelenleg a távol-keleti ország két ilyen jellegű projekten dolgozik, s mindkettő a stratégiai hadviselésben való előnyszerzést szolgálja.

A cikk szerint a most fellőtt jármű egy új kategóriát képvisel (vagy csak a viselkedését vizsgálják) ám készülőben van egy screamjet-meghajtású gép is, mely akár önállóan is képes felszállni és bombázóról is képesek lesznek indítani.

Ezek után már csak azt várjuk, Kína mikor jelenti be, hogy látta az amerikai nagy sebességű „testvérét” átszelni a fél kontinenst.