|

Rekordot dönt a 2014-es lengyel védelmi költségvetés

A lengyel védelmi minisztérium tervei szerint az idei évben minden eddiginél nagyobb, 32 milliárd zlotyis (~ 7,7 milliárd euró / 2 300 milliárd forint) keretből gazdálkodhat majd. Ez egyébként 2 százalékos növekedést jelent a tavalyi védelmi költségvetéshez képest.

Az elérhető információk alapján a fentebb megnevezett összeg nagyjából negyede (8,16 milliárd zloty) lesz beruházásokra fordítható. A magas prioritást élvező programok finanszírozásának bebetonozása érdekében egy 3,5 milliárdos tartalékkeret került kialakításra, melyből az idén 14 beszerzési program támogatása zajlik majd.

A tartalékképzést egyébként hosszabb távon kívánják folytatni a lengyelek, lévén a tervek arról szólnak, hogy 2022-ig 91,5 milliárd zloty folyna be ezen kalapba, mely biztosítaná, hogy a haderő beszerzési programjainak folyamatosságát, lehetővé tenné annak elkerülését, hogy pusztán potenciális anyagi okok miatt ne kerüljön törlésre fontos beszerzési program. Értelemszerűen az adott évben beszerzésre elkülönített, de esetlegesen el nem költött pénzmag átkerül a következő évre, növelve a tartalékalapot.

A Lengyel Haditengerészet egyik Oliver Hazard Perry-osztályú fregattja a nyílt vízen a tat jobb oldala felől fényképezve

A Lengyel Haditengerészet jelenlegi 2 legnagyobb harcértékű hadihajója az a 2 Oliver Hazad Perry-osztályú fregatt, amiket 2003-ban vettek át a U.S. Navy-től. A fenti fotón az amerikai lovasság atyjaként is emlegetett Kazimierz Pulaski tábornokról elnevezett fregattjuk látható. Korábbi kommunikáció szerint ezen hadihajók nem számíthatnak modernizálásra. | Fotó: lengyel Haditengerészet ,

Ha a védelmi minisztérium pénzügyi kerete tényleg így realizálódik az idén, akkor azzal a lengyel haderőre fordított összeg vélhetően elég jól megközelíti majd a GDP 1,95 százalékát – melynek elérését még 2001-ben iktatták törvénybe.

Az elején az E-3 Sentry az kakukktojás, ám a többi az a lengyel haderőhöz tartozik.