|

Újabb éleslövészetet teljesített a Tejas

Lépésről lépésre halad India dédelgetett vadászbombázójának fejlesztése, ezúttal egy újabb éleslövészettel gyarapodott az elvégzett tesztek sora.

Az indiai negyedik generációs masina fejlesztése jóideje húzódik (a ’80-as években kezdték és a MiG-21-esek váltótípusának szánták), de az ázsiai ország nem adja fel, saját erőből próbálja sikerre vinni és nem sajnálja az erőfeszítéseket. A típus első szériája hivatalosan 2011-ben érte el a csökkentett bevethetőséget, de a teljes funkcionalitás 2014 végéig elhúzódhat.

HAL LCA Tejas felszállás utánégetővel

Ezúttal a fegyverrendszer tesztje került napirendre egy éleslövészet keretében. 2010 novemberében már hajtottak végre hasonlót, de ezúttal éles R-73 típusú, infravörös önirányítású levegő-levegő rakétával lőttek egy Lakshya drón által vontatott légicélra az Indiai-óceán feletti légtérben. Az orosz rakéta sikeresen eltalálta és megsemmisítette a kijelölt célpontot.

A Tejas fegyverzete tovább bővülhet, az izraeli Rafael vállalat 2011-ben tárgyalásokat kezdett az Indiai Légierővel a Derby rakéta integrációjáról. A BVR kategóriájú, minden időjárásban alkalmazható, infravörös és aktív radaros önirányítású verzióval is rendelkező fegyver már megtalálható az Indiai Haditengerészet Sea Harrier típusú vadászbombázóin.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.