|

Újabb éleslövészetet teljesített a Tejas

Lépésről lépésre halad India dédelgetett vadászbombázójának fejlesztése, ezúttal egy újabb éleslövészettel gyarapodott az elvégzett tesztek sora.

Az indiai negyedik generációs masina fejlesztése jóideje húzódik (a ’80-as években kezdték és a MiG-21-esek váltótípusának szánták), de az ázsiai ország nem adja fel, saját erőből próbálja sikerre vinni és nem sajnálja az erőfeszítéseket. A típus első szériája hivatalosan 2011-ben érte el a csökkentett bevethetőséget, de a teljes funkcionalitás 2014 végéig elhúzódhat.

HAL LCA Tejas felszállás utánégetővel

Ezúttal a fegyverrendszer tesztje került napirendre egy éleslövészet keretében. 2010 novemberében már hajtottak végre hasonlót, de ezúttal éles R-73 típusú, infravörös önirányítású levegő-levegő rakétával lőttek egy Lakshya drón által vontatott légicélra az Indiai-óceán feletti légtérben. Az orosz rakéta sikeresen eltalálta és megsemmisítette a kijelölt célpontot.

A Tejas fegyverzete tovább bővülhet, az izraeli Rafael vállalat 2011-ben tárgyalásokat kezdett az Indiai Légierővel a Derby rakéta integrációjáról. A BVR kategóriájú, minden időjárásban alkalmazható, infravörös és aktív radaros önirányítású verzióval is rendelkező fegyver már megtalálható az Indiai Haditengerészet Sea Harrier típusú vadászbombázóin.