|

Megérkeztek az első MiG-29K gépek az Orosz Haditengerészethez

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az RSzK MiG megkezdte az Orosz Haditengerészet számára, azon belül is egyetlen repülőgép-hordozójukra, az Admiral Kuznyecovra szánt 24 MiG-29K/KUB vadászbombázó szállítását.

Mint ismert lehet a régre visszanyúló és anno a Szu-27-el szemben alul maradó MiG-29K program az elmúlt években az indiai érdeklődés kapcsán lett befejezve, majd 2012 februárjában India mellett Oroszország is bevásárolt a típusból: a MiG 20 db együléses MiG-29K és 4 darab, kiképzési feladatokra is alkalmas MiG-29KUB változatra kapott rendelést. A megjelölt gépmennyiséget 2013 – 2015 között kel leszállítani.

A friss hírek szerint a szerződés teljesítése jól halad, hiszen cirka 1 hónappal az orosz használatra szánt első sorozatgyártású gépek tesztelésének megkezdése után az Orosz Haditengerészet átvehette első MiG-29-eseit: 2 MiG-29K és 2 MiG-29KUB került most átadásra.

A MiG-29K/KUB a nálunk is jól ismert MiG-29 vadászgép hajófedélzeti változata, melyet számos módosítás mellett megerősített sárkányszerkezettel, felhajtható szárnyakkal, fékezőhoroggal és a többfeladatú képességeket biztosító Zsuk-ME radarral láttak el.

A Szu-33 csupán légvédelmi feladatkört képes ellátni, míg a MiG-29K/KUB széles körben alkalmazhat levegő-föld és levegő-levegő fegyvereket, illetve lézeres célmegjelölő rendszereket. Emellett alkalmas az ún. „buddy refuel”-re is a törzs alá függeszthető PAZ-1MK utántöltő berendezés segítségével, mellyel a MiG-29 légi tankolóállomásként funkcionálhat.

Még festetlen MiG-29KUB felszállás közben |Fotó: RAC MiG

Még festetlen MiG-29KUB felszállás közben |Fotó: RAC MiG ,