|

Angolai Szuhoj fejlemények

Bő egy hónappal ezelőtt írtunk róla, hogy orosz sajtóértesülések szerint Oroszország és Angola között szerződés született haditechnika szállításáról nagyjából 1 milliárd dollár értékben – és hogy ezen csomag része azon 18 ex-indiai Szu-30K/MK, melyek jó ideje Fehéroroszországban találhatóak.

Októberben erről a Vedemosztyi napilap számolt be, ám akkor egyik oldal sem kommentálta a híresztelést. Nos, konkrétan ugyan most sem történt ilyesmi, ám két vonalon is közelebb kerültünk a tényleges helyzet megismeréséhez.

Egyrészt az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy az orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronexport pénteken úgy nyilatkozott, hogy Szuhoj vadászbombázókat fognak leszállítani egy Afrika déli részén található nemzet légierejének, másrészt kiderült, hogy első körben csak 12 gépről lesz szó. Összevetve mindezt a korábban pedzegetett angolai vonallal meglehetősen valószínű, hogy a konkrétan meg nem nevezett állam Angola.

Minderről a Roszoboronexport felső vezetéséhez tartozó Mikhail Zavaliy nyilatkozott, aki kitért arra, hogy az első körben 12 gép kerül majd leszállításra, további 6 gép pedig csak egy későbbi időpontban lesz átadva.

(Már csak ex-indiai) Szu-30K | Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown

(Már csak ex-indiai) Szu-30K | Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown ,

Tudjuk, hogy továbbra sem sok konkrétum, hiszen se árcédula, se dátumok, de egyelőre ennyit voltak hajlandóak elárulni az oroszok.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.