|

Angolai Szuhoj fejlemények

Bő egy hónappal ezelőtt írtunk róla, hogy orosz sajtóértesülések szerint Oroszország és Angola között szerződés született haditechnika szállításáról nagyjából 1 milliárd dollár értékben – és hogy ezen csomag része azon 18 ex-indiai Szu-30K/MK, melyek jó ideje Fehéroroszországban találhatóak.

Októberben erről a Vedemosztyi napilap számolt be, ám akkor egyik oldal sem kommentálta a híresztelést. Nos, konkrétan ugyan most sem történt ilyesmi, ám két vonalon is közelebb kerültünk a tényleges helyzet megismeréséhez.

Egyrészt az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy az orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronexport pénteken úgy nyilatkozott, hogy Szuhoj vadászbombázókat fognak leszállítani egy Afrika déli részén található nemzet légierejének, másrészt kiderült, hogy első körben csak 12 gépről lesz szó. Összevetve mindezt a korábban pedzegetett angolai vonallal meglehetősen valószínű, hogy a konkrétan meg nem nevezett állam Angola.

Minderről a Roszoboronexport felső vezetéséhez tartozó Mikhail Zavaliy nyilatkozott, aki kitért arra, hogy az első körben 12 gép kerül majd leszállításra, további 6 gép pedig csak egy későbbi időpontban lesz átadva.

(Már csak ex-indiai) Szu-30K | Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown

(Már csak ex-indiai) Szu-30K | Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown ,

Tudjuk, hogy továbbra sem sok konkrétum, hiszen se árcédula, se dátumok, de egyelőre ennyit voltak hajlandóak elárulni az oroszok.