HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Lövészeten a KFOR-10 katonái

November közepén megkezdődött a Koszovóba készülő katonák felkészítésének második üteme.

Az MH KFOR 10. váltás állományát többségben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja adja. A tantermi foglalkozások után a résztvevők terepen gyakorolják a békefenntartó misszióhoz kapcsolódó feladatokat.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

A KFOR – Kosovo Force – az ENSZ határozata alapján kezdte meg működését 1999-ben. A Magyar Honvédség katonái is a NATO parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik. Feladatuk a biztonság és a rend fenntartása a 2008 óta független Koszovóban. Az ország északi terültén azonban még mindig előfordulhatnak a szerb és albán lakosság közötti – akár fegyveres – konfliktusok. A KFOR feladata a tömegkezelés, objektum védelem és harcászati tartalék biztosítása. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion – KTM) legfőbb rendeltetése az utak járhatóságának biztosítása egész Koszovó területén, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

A „manőver századra” békeműveleti lőgyakorlatok vártak a dóci lőtéren. A katonák szakaszokban dolgoztak és folyamatosan váltották egymást a három különböző helyszínen. Az első feladat során, járőrözés közben mobil ellenőrző-áteresztő pontokat (EÁP) kellett felállítaniuk. Eközben ellenséges erők tüzet nyitottak a békefenntartókra, a katonáknak el kellett hárítani a támadást. A második egy konvojkísérési gyakorlat volt. A szimulált helyzetben egy logisztikai konvoj biztosítását végezte a kijelölt állomány. Az egyik megállás során kerültek tűz alá, ezt kellett kivédeniük és biztonságban elhagyni a helyszínt.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

A katonáknak fel kell készülni olyan helyzetekre is, amikor VIP személyt kísérnek. A kitalált helyzetben a Koszovóba látogató magyar küldöttség az ország északi területén halad át, amikor az egyik város határában megállnak. A katonák elvégzik a szükséges biztosítást, ezt követően a delegáció vezetője kiszáll a kocsiból. Az ellenséges erők erre vártak, azonnal tüzet nyitnak a konvojra. A begyakorolt mozzanatoknak köszönhetően a katonák gyorsan reagálnak: a VIP személyt visszakísérik a kocsiba, az autóval fedezékbe húzódik a sofőr, a biztosító állomány pedig viszonozza a tüzet.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár ,

A békeműveleti lőgyakorlat sajátossága, hogy a katonáknak a béketámogató tevékenység során, bár fegyverrel kell megoldaniuk a feladatot, azonban emberi élet kioltása nélkül.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Exit mobile version