|

Egyiptom új naszádjai

Mint ismert az egyiptomi belpolitikai helyzet miatt, nyomásgyakorlás célzattal szüneteltetése került az Egyesült Államok által Egyiptomnak nyújtott katonai segélyezés jelentős része. Az ennek is köszönhetően némiképp megbolydult diplomáciai viszonyra az oroszok zuhanórepülésben készek lecsapni, ám most nem is ez a lényeg, hanem, hogy az egyiptomi haditengerészet a napokban új hadihajót vehetett át az Egyesült Államoktól.

Az Ambassador III / Ezzat hajóosztály névadó tagja november 19-én került átadásra.

Az Ambassador III / Ezzat hajóosztály névadó tagja november 19-én került átadásra. ,

Mindez amiatt lehetséges, mert míg mondjuk az F-16, Ah-64, vagy épp az M1 Abrams kitek szállítását felfüggesztették, addig a segítségnyújtás azon elemei, melyek a régió biztonságának szavatolását segítik, azok elvileg mentesültek az említett mosolyszünet korlátozása alól.

És bár korábban nem volt egyértelmű, hogy az immáron hosszú évekre visszanyúló, 1 milliárd dollárt közelítő összeget felemésztett Ambassador III / Ezzat-osztályú rakétás naszádok projectje át lesz-e engedve, úgy tűnik Egyiptom számára pozitív döntés született: a Mississippi államban található Pascagoula-ban átvehették a hajóosztály névadó, Soliman Ezzat névre keresztelt példányát, míg a második naszádot várhatóan a jövő hónapban kaphatják meg.

Forrás: defense-arab.com

Forrás: defense-arab.com ,

Az Egyiptomhoz Foreign Military Sales keretén belül kerülő Ambassador III (helyenként utalnak rá Ambassador IV néven is) hajóosztály megtervezéséről 2005 végén kötött szerződést a U.S. Navy a VT Halter-Marine hajógyárral. A közvetetten a szingapúri ST Engineering égisze alá tartozó amerikai hajógyár a Lockheed Martin segedelmével összehozott hajóosztály első tagját 2009 novemberében kezdte el kivitelezni. Ekkor még csak 3 hajóról volt szó, ám a rá következő hónapban már 4 hajóról szólt a szerződés, nagyjából 1,3 milliárd dollárra pumpálva fel a program összköltségét. Az első naszád 2011-ben készült el.

Végül röviden szóljunk arról, mivel is tudnak „verekedni” ezek a 60 méter hosszú, „derékban” 10 méter széles, 4 MTU erőforrásuk által akár 41 csomós sebesség elérésre is képes, cirka 500 tonnás vízkiszorítású gyorsnaszádok.

Túl nagy meglepetés nem érhet senkit sem, hiszen ezen az amúgy némiképp csökkentett észlelhetőségűre összehozott naszádokon a jól megszokott elemek köszönnek vissza.

Ambassador III

  • felszíni egységeknek befűtéshez a Harpoon áll rendelkezésre, melyből egyidejűleg 8 darab állhat indításra kész állapotban 2 db négyes indítóban
  • a hajóorrban egy 76 mm-es OTO Melara Super Rapid löveg került elhelyezésre
  • a hajó légvédelméről nagyobb távokon egy RIM-116 hivatott gondoskodni, míg CIWS vonatkozásban egy Phalanx-é a terep
  • végül fellelhető a fedélzeten két 7,62-es géppuska is

Mint említettük semmi meglepő, ám a hajó méretét figyelembe véve egyáltalán nem rossz.

Tengeri tesztek a Mexikói-öbölben. Az első hajó legénysége már átesett a kiképzésen az Egyesült Államokban.