|

Nyugdíjazásra kerül a legöregebb CV-22 Osprey

A héten, konkrétabban csütörtökön teljesítette feladatköréhez kötődő utolsó repülését a U.S. Air Force legöregebb CV-22 Osprey tiltrotos gépe.

CV-22 géppár

Leszálláshoz készülődő CV-22 géppár a Holloman légibázis felett 2006 májusában. | Fotó: USAF, Russell Scalf ,

A 12 éves, Additional Test Asset (ATA) megnevezés alatt futó gép, ahogy elnevezése is jelzi kimondottan tesztelési célzattal repült. Konkrétan ezen gép szolgált az Osprey flotta aktív állományú gépein végrehajtandó hardver és szoftver fejlesztések tesztelsére.

A sorozatgyártás beindulása előtt készült gépek egyikeként külön logisztikai pátyolgatást igényelt – részben azért, mert nem egyezik a „futószalagról” szolgálatba állt Osprey gépekkel, mely eltérésben tesztgép feladatköre is szerepet játszott.

A szóban forgó tiltrotorost várhatóan még az év vége előtt átrepülik a légierő különleges műveletek parancsnokságának (Air Force Special Operations Command) is otthont adó floridai Hurlburt Field-ről az USAF múzeumába (Wright-Patterson légibázis, Dayton, Ohio).

A jövőben a tesztelésekhez 1-1 aktív állományú Osprey kerül átmenetileg átalakításra, majd az aktuális tesztelés lezárulta után visszaalakításra.