|

Oroszország MiG-eket ajánlott Új-Zélandnak

Figyelem, a cím csalóka, mert Moszkva az F-16 beszerzésből anno kitáncoló, majd légierejüket lefegyverző új-zélandiaknak nem most tett ajánlatot, hanem még régebben. Az egész mögött ugyanaz állt, mint ahogy mi magyarok jutottunk a MiG-29-esekhez: a Szovjetunió összeomlása után az orosz államadósság törlesztéseként.

Az új-zélandi export legnagyobb részét a tejtermékek, majd rögtön másodikként a gyapjú teszi ki. Vitték ezt bőszen a szovjetek is, csak aztán némi adósság lett a vége, amit a 90-es évek közepén haditechnika átadásával kívántak volna megoldani.

Minderre a Stuff.co.nz hírportálon leltünk, ahol egy amolyan kis könyvajánló szösszenetet lőttek el haditechnikás címmel. Az ajánlott könyvnek alapvetően semmi köze a haderőhöz, hiszen az új-zélandi tejipar elmúlt 4 évtizedével foglalkozik, de mivel az ágazat kapcsán jött elő az író szerepelteti benne ezt a vonalat is.

A jövő hónapban megjelenő könyv szerzője, bizonyos Clive Lind a könyv anyagához kapcsolódó kutatása során botlott bele, hogy az oroszok az amúgy mindössze 100 millió dollárosnak megjelölt adósság törlesztéseképpen Jim Bolger miniszterelnökségének ideje (1990-1997) között valamikor vadászgépeket, harckocsikat, sőt állítólag atom-tengeralattjárót is ajánlottak a kiviknek.

Namost ehhez tudni kell, hogy Új-Zéland 1984-től tiltja a nukleáris meghajtású járművek területére belépését. A könyvben olvashatóak szerint miután Bolger miniszterelnök emlékeztette erre az oroszokat, az volt a válasz, hogy hát horgonyozzák le az egyik kikötőjükbe és kössék rá az elektromos hálózatra (mint atomerőmű). Nos, megerősíteni nem tudjuk, hogy ez valóban így zajlott, de éppenséggel el bírjuk képzelni… :)