|

Felfüggesztik az F-35 alternatív sisakjának fejlesztését

Az F-35 Joint Program Office bejelentette, hogy értesítették a Lockheed Martin-t, miszerint felfüggesztik az F-35 Lightning II-höz tervezett alternatív sisak fejlesztését, a programban a továbbiakban kizárólag a Rockwell Collins és az Elbit Systems által közösen fejlesztett America Vision Systems Gen 2 sisakok tökéletesítésére koncentrálnak.

A BAE Systems által fejlesztett alternatív sisak története 2011-ig nyúlik vissza, mikor is hivatalos ipari források megerősítették, hogy problémák vannak az eredeti, alap sisakkal. A harci képességek minden eshetőség esetén való biztosítása érdekében kockázatcsökkentő célzattal elindítottak egy második siksara vonatkozó fejlesztést is, ebbe kapcsolódott be a BAE Systems.

„A kormány döntése volt, hogy kizárólag az alap sisak fejlesztését folytassák, ami mutatja a sisak teljesítményébe vetett bizalmukat, és a korábban észlelt technikai kihívások megoldását” – mondta Lorraine Martin, a Lockheed Martin vezető helyettes elnöke, az F-35 program igazgatója.

„Több mint 100 F-35 pilóta több mint 10 000 órát repült a sisakkal és a visszajelzéseik nagyon pozitívak. A Lockheed Martin és beszállítói továbbra is a fejlesztésre koncentrál, míg az üzemeltető bejelenti a kezdeti hadműveleti képességet.”

A BAE Systems részéről úgy nyilatkoztak, hogy bár véleményük szerint az Ő megholdásuk is csúcskategóriás, nem kívánnak szembe menni a Pentagon döjntésével, hiszen eleve csak kockázatcsökkentő jelleggel kérték fel őket ezen fejlesztésre.

Az új sisakkijelző

Az új sisakkijelző ,

Az F-35 sisakba szerelt kijelző rendszerei példátlan helyzeti előnyökhöz juttatják a pilótát. Minden információ rendelkezésre áll a sisak kijelzőjén a sikeres bevetéshez akár jó- vagy rossz időben, akár éjjel vagy nappal. Ehhez hozzájárul, hogy valós idejű képet kap a pilóta a gép törzsére szerelt hat infravörös kamerától, melyek segítségével „átlát” a gépen.

Az LRIP 7 szériával kezdve Gen 3 sisak jár minden géphez, melyek új, fejlettebb éjjellátó kamerákat és folyadékkristályos kijelzőket, valamint szoftveres frissítéseket kapnak.