|

Felfüggesztik az F-35 alternatív sisakjának fejlesztését

Az F-35 Joint Program Office bejelentette, hogy értesítették a Lockheed Martin-t, miszerint felfüggesztik az F-35 Lightning II-höz tervezett alternatív sisak fejlesztését, a programban a továbbiakban kizárólag a Rockwell Collins és az Elbit Systems által közösen fejlesztett America Vision Systems Gen 2 sisakok tökéletesítésére koncentrálnak.

A BAE Systems által fejlesztett alternatív sisak története 2011-ig nyúlik vissza, mikor is hivatalos ipari források megerősítették, hogy problémák vannak az eredeti, alap sisakkal. A harci képességek minden eshetőség esetén való biztosítása érdekében kockázatcsökkentő célzattal elindítottak egy második siksara vonatkozó fejlesztést is, ebbe kapcsolódott be a BAE Systems.

„A kormány döntése volt, hogy kizárólag az alap sisak fejlesztését folytassák, ami mutatja a sisak teljesítményébe vetett bizalmukat, és a korábban észlelt technikai kihívások megoldását” – mondta Lorraine Martin, a Lockheed Martin vezető helyettes elnöke, az F-35 program igazgatója.

„Több mint 100 F-35 pilóta több mint 10 000 órát repült a sisakkal és a visszajelzéseik nagyon pozitívak. A Lockheed Martin és beszállítói továbbra is a fejlesztésre koncentrál, míg az üzemeltető bejelenti a kezdeti hadműveleti képességet.”

A BAE Systems részéről úgy nyilatkoztak, hogy bár véleményük szerint az Ő megholdásuk is csúcskategóriás, nem kívánnak szembe menni a Pentagon döjntésével, hiszen eleve csak kockázatcsökkentő jelleggel kérték fel őket ezen fejlesztésre.

Az új sisakkijelző

Az új sisakkijelző ,

Az F-35 sisakba szerelt kijelző rendszerei példátlan helyzeti előnyökhöz juttatják a pilótát. Minden információ rendelkezésre áll a sisak kijelzőjén a sikeres bevetéshez akár jó- vagy rossz időben, akár éjjel vagy nappal. Ehhez hozzájárul, hogy valós idejű képet kap a pilóta a gép törzsére szerelt hat infravörös kamerától, melyek segítségével „átlát” a gépen.

Az LRIP 7 szériával kezdve Gen 3 sisak jár minden géphez, melyek új, fejlettebb éjjellátó kamerákat és folyadékkristályos kijelzőket, valamint szoftveres frissítéseket kapnak.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.