|

Új páncélozott járművet mutatott be a Nexter

Nem rég ért véget Londonban a DSEI (Defence Security and Equipment International) 2013 kiállítás, amelytől természetesen a francia Nexter sem maradhatott távol legújabb szerzeményével, a TITUS-szal.

A többek között a Leclerc, VBCI és Caesar gyártásáért is felelős Nexter Systems egy újabb páncélozott járművet mutatott be, mégpedig a 6×6 kerékképletű TITUS-t. Első ránézésre elég fura szerzetnek tűnik a szóban forgó járgány: tulajdonképpen egy MRAP-nek néz ki, ami alá egy páncélozott csapatszállító futóművét rakták be. Azonban a látszat csal, ugyanis a TITUS-nak az alapja egy Tatra alváz, amelyet egy 440 (igény szerint akár 550) lóerős motorral egészítettek ki. A védelem terén STANAG 4569 Level 2-től Level 4-ig válogathatunk, 4a/4b akna, és akár 150 kg-os IED elleni védelemmel párosítva.

A TITUS leleplezése a DSEI-n

A TITUS természetesen nem csak védelmi képességekkel bír, hanem fegyverzet is aggatható rá, így például 7,62 milliméterestől 20 milliméteres űrméretig távirányítású tornyok (RWS – Remote Weapon Station), vagy 40 milliméteres gránátvető. Ezen főfegyverzet mellett még további két gépfegyvert is fel lehet szerelni a tetőn található nyílásokhoz. Az alapvetően a modularitás és univerzalitás jegyében készített TITUS emellett számos feladatra optimalizálható egy 12 fős csapat szállításától kezdve felderítő robotok irányításáig.

Bemutató filmecske