|

Orosz ellenőrök Franciaország felett

Az oldalon többször szerepelt már hírként, hogy a Nyitott Égbolt program keretében az aláíró országok egymás légteréből ellenőrzéseket hajthatnak végre, mint ahogy tették hazánk részéről is egy An-26 fedélzetén.

Az orosz katonai ellenőrök mindezt hétfőn kezdték meg az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének elmondása szerint. A végrehajtáshoz szükséges felvételek szeptember 13-ig fognak elkészülni, s nem túl meglepő módon azt az An-30B repülőgépet fogják erre a célra használni, amely már szerepelt korábban a témát érintő hírek között. Az ellenőrzés időtartamát egyébként a RIA Novosztyi hírügynökséggel Ruszlan Sisin, a Nemzeti Nukleáris Kockázat Csökkentő Központ megbízott vezetője közölte.

Fotó: RIAN

Fotó: RIAN ,

A Nyitott Égbolt Egyezmény 2002. január 1-jén lépett érvénybe (Oroszország 2001. májusában ratifikálta), mely biztosítja az aláíró országok számára, hogy fegyvertelen repülőgéppel megfigyelő repüléseket hajthassanak végre a 34 „tagország” légterében. A „nyitottság” mellett természetesen célkitűzés az is, hogy a katonai erők és aktivitásuk áttekinthető legyen, melyhez optikai, infravörös és radar általi képalkotó rendszerek biztosítanak segítséget.

Az oroszok egyébiránt 30. repülésüket hajtják végre az idén, nem lehet mondani, hogy nem vennék komolyan a szerződésben foglaltakat. A repülésen kívül az elkészült képeket a tagországok egymással megoszthatják, így kapva teljes képet az aláírók által történő betartásról.