|

Túl a kétszázezer repült órán az EF Typhoon

A hét ország légierejében ténykedő Typhoon-flotta elérte a 200 000 repült órát – jelentette be a fejlesztést végző Eurofighter Jagdflugzeug GmbH szeptember 9-én.

A neves esemény kapcsán a vállalat ügyvezető vezérigazgatója, Alberto Gutierrez méltatta az alkalmazó légierők, valamint a gyártásban Európa-szerte résztvevő több mint 100 ezer alkalmazott munkáját ezen kiemelkedő szám elérésében, valamint elmondta, hogy az EF-program „még soha nem volt ilyen erős” a szerződésekben levő 719 darab Typhoonnak köszönhetően, amelyből ezidáig 378-at adtak át a típust üzemeltető hét országnak: az Egyesült Királyságnak, Németországnak, Ausztriának, Olaszországnak, Szaúd Arábiának, Spanyolországnak és Ománnak.

Az Eurofighter programban részt vevők így ünnepelték a 200 ezredik repült órát | Forrás: Eurofighter GmbH

Az Eurofighter programban részt vevők így ünnepelték a 200 ezredik repült órát | Forrás: Eurofighter GmbH ,

Az első ötezer órát 2005 novemberében érte el az Typhoon-flotta, majd a 10 ezret 2006 augusztusában, a 20 ezret pedig 2007 májusában. Nem kellett sokat várni a következő nagy számra sem: az 50 ezer repült óra 2008 augusztusában érkezett el, majd még ugyanennyi, vagyis 100 ezer 2011 januárjában. Dicséretes ez az elért magas óraszám, azonban a típus fejlesztői nem állnak meg itt, hiszen hamarosan levegőbe emelkedhet az első Tranche 3A változatú, azaz a legfejlettebb Typhoon.