|

Az oroszok állítják talpra a szlovák MiG-29-eseket

A szlovák vezetés és az RSzK MiG szeptember 2-án jelentette be, hogy két szerződést kötöttek északi szomszédunk MiG-29-eseinek gatyába rázásáról.

A szerződések a radarrendszer és a gépek sárkányszerkezetének helyreállítási és javítási munkálatait takarják. Szergej Korotkov, az orosz tervezőiroda igazgatója elmondta, az új szerződés nagyban javítja majd a Szlovák Légierő MiG-29-eseinek hadrafoghatóságát, és reméli, hogy hosszú távon együttműködhetnek a szlovákokkal.

A szlovák MiG-29-eseknél láthatóan nincs forszázs korlátozás bevezetve | Fotó: HTKA.hu - Block 50

A szlovák MiG-29-eseknél láthatóan nincs forszázs korlátozás bevezetve | Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

Az új kontraktusokra Martin Glvác szlovák védelmi miniszter szerint azért volt szükség, ugyanis az előző kormányzat nem szerzett érvényt a korábbi alkatrész-ellátási szerződésnek, így pótalkatrészek híján kannibalizáció sorsára jutottak az északi szomszédunk MiG-29-esei. Glvác elmondása szerint nem volt elég hajtómű, futómű és más fő alkatrész sem, ez vezetett a széleskörűen alkalmazott kannibalizációhoz és az üzemképes gépek számának fokozott csökkenéséhez.

“A kannibalizáció következtében kevesebb bevethető repülőgép maradt, csökkent az egy főre jutó repült idő, nőtt a meghibásodási arány, mindezek a meggátolhatják az ország biztonságának szavatolását” – állt a szlovák védelmi minisztérium közleményében.

Nálunk már ez is történelem. Leszállás közben a Szlovák Légierő MiG-29 típusú gépe

Leszállás közben a Szlovák Légierő MiG-29 típusú gépe | Fotó: HTKA.hu – Block 50

Szlovákia 2004-ben írt alá szerződést 12 darab MiG-29-es modernizációjáról és nagyjavításáról, hogy azok 2030-35-ig szolgálatban maradhassanak. A gépek 2008-ra álltak újra hadrendbe, azonban a IHS Jane’s információi szerint 2011 májusára már csak 4 darab volt bevethető állapotban, mivel a kormányzat azonban nem kötelezte az orosz félt a támogatási szerződés betartására, így gyakorlatilag feleslegesen fizették ki a kontraktus aláírásakor az ellentétezési díjat. Glvác elmondta, hogy az állami tulajdon elherdálása miatt nyomozást indítanak majd.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.