|

Szudán átvette első Szu-24-esét

Az átvételekkel kapcsolatos hírek rendszerint új gyártású gépekre vonatkoznak, azonban esetünkben a szuperszonikus Fencer és korábbi szállítások mind másodkézből való technika újjáéledését jelenti.

A Szudáni Légierő tovább bővíti földi csapásmérő arzenálját, ezúttal a fent említett variaszárnyú gép beszerzésével. A beszerzést a DigitalGlobe műholdja igazolta, amely felvételén az első Szu-24-es érkezését örökítette meg Wadi Sayyidna repülőterére február 8. és március 18. között, mely Khartoum északi részén terül el. A június és augusztusban készült felvételeken azonban már három, változtatható szárnyállású csapásmérő látható a felvételen.

Forrás: Jane's

Forrás: Jane’s ,

A Szu-24-esek jelenlétét a bázison először a Secret-difa3 blog jelentette még augusztus 18-án. A weboldal állítása alapján ezek ugyanazok a gépek, amelyeket Fehéroroszország a közelmúltban helyezett inaktív állományba. Mielőtt a fehéroroszok februárban bejelentették a típus nyugdíjazását, a 12 Szu-24MR felderítő verzió mellett még 25 Szu-24MK változat is szolgálatban állt.

A blog ugyanakkor azt is állítja, hogy a fentieken túl megkezdték a Szu-25 gépek második részletének szállítását is. Az első részlet 2008-2010 között zajlott és 15 darab csapásmérő repülőgépet számlált, amelyek közül három darab a kétüléses Szu-25UB volt.

Fotó: stimpy75

Fotó: stimpy75 ,

Egy februárban közzétett elemzés szerint, az ENSZ szakértői – akik a Darfurra kiszabott fegyverembargó ellenőrzését végzik – jelentették, hogy Szudán az 1591. Biztonsági Tanácskozás Eredménye elnevezésű határozatot megszegve telepít Szu-25-t a régióba.

A Szudáni Légierő a típus beszerzésével kedvező pozícióba kerülhet, ugyanis lehetősége nyílik arra, hogy a gép nagyobb sebességét kihasználva szállítson a tiltott övezeten kívülre földi csapásmérő fegyverzetet.

Az ENSZ emellett közzétette azon dokumentumot is, amely szerint a fehéroroszok 3998 darab S-8 irányítatlan rakétát is leszállítottak még 2011-ben. Ebből 2748 darab S-8DM variánsa, a fennmaradó részt az S-8KO páncéltörő változat teszi ki. A jelentés szerint ezeket a Szu-25 fedélzetéről kívánják használni, azonban ahogy a Szu-24, úgy bármely más szovjet tervezésű repülőgép vagy helikopter alkalmas a bevetésére.